We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

A Gentle Abode / nitton architects

A Gentle Abode / nitton architects

Courtesy of nitton architectsCourtesy of nitton architectsCourtesy of nitton architectsCourtesy of nitton architects+ 17

  • Architects: nitton architects
  • Area Area of this architecture project Area:  90
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Mutina
More SpecsLess Specs
Courtesy of nitton architects
Courtesy of nitton architects

Text description provided by the architects. Awash with a pastel calmness, this 90-square meter apartment located in the city centre of Singapore has been overhauled from a generic 3-bedroom unit for a young couple. Designed by nitton architects, this urban abode has a delicate poise from crafted transitions between spaces and expressive materiality. The major renovation involved removal of all internal non-structural walls and a full layout re-model.

Courtesy of nitton architects
Courtesy of nitton architects
Plan After Renovation
Plan After Renovation
Courtesy of nitton architects
Courtesy of nitton architects

Entry into the apartment is through an entirely new gallery-like foyer lit by an artificial skylight. Its pared down serenity serves as a soothing prelude. Glimpses of a concealed doorway into the adjoining kitchen and the main living space are revealed at the end of the foyer. Beyond the entrance foyer, the apartment opens up as a singular volume, uninterrupted in spatial flow. The homeowners’ request for maximized openness, and having the option to enclose a study / guest room and master bedroom separately led the studio to explore design solutions for flexible configuration of spaces.

Courtesy of nitton architects
Courtesy of nitton architects

The studio designed a system of pivot and sliding doors to achieve the flexible partitioning. Sliding doors can be tucked away discreetly, while the centre pivot doors act as a centerpiece in the open layout space. Plywood panels sandwiched by natural rattan and framed with a thin maple hardwood trim are a bold expression of spatial dividing elements.

Courtesy of nitton architects
Courtesy of nitton architects

With hold positions at every 45-degree angle, the pivot doors exceed the function of spatial separation, deftly adding layers of lighting nuances with their movement. Natural rattan embodies an artisanal warmth that imparts a gentle feel to the abode. A silk wood clad wall extends throughout the length of the living space, forming a continuous plane with wardrobes in the same finish. This alignment is punctuated by doorways to the bathrooms, which are refurbished with uniquely textured porcelain tiles.

Courtesy of nitton architects
Courtesy of nitton architects

Subtle texture variations formed by small colored ceramic inserts in the tiles are delightful details that complement the soft hues of oat and verde in the guest bathroom. A very slender vanity counter-top with integrated basin is sculpted out of solid surface material to fit within the compact bathroom. Clean silhouettes of furniture pieces amplify the purity of natural lighting and spatial fluidity. A similarly refined balance of lines, planes and volumes characterizes the open-shelf display cabinetry defining the backdrop of the living area.

Courtesy of nitton architects
Courtesy of nitton architects

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Singapore

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "A Gentle Abode / nitton architects" 30 May 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/940592/a-gentle-abode-nitton-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.