We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Beira Mar House / Paulo Martins Arq&Design

Beira Mar House / Paulo Martins Arq&Design

Beira Mar House / Paulo Martins Arq&Design - Interior Photography, Stairs, ConcreteBeira Mar House / Paulo Martins Arq&Design - Exterior PhotographyBeira Mar House / Paulo Martins Arq&Design - Interior PhotographyBeira Mar House / Paulo Martins Arq&Design - Interior Photography+ 47

  • Architects: Paulo Martins
  • Area Area of this architecture project Area :  131
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2018
  • Photographs
    Photographs :Ivo Tavares Studio
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Technal, Artemide, Catalano, Luceplan, ETICS, Teka
  • Lead Architect : Paulo Martins
More SpecsLess Specs
Beira Mar House / Paulo Martins Arq&Design - Exterior Photography
© Ivo Tavares Studio

Text description provided by the architects. Located in one of the most typical and established neighbourhoods of Aveiro (Beira Mar), this residence is the result of a passionate and challenging reform, a reform which intends to return to the city and to its users a lifestyle which is free and in contact with outdoor spaces, with the sound of seagulls and the smell of the sea breeze, the colour of the sky and the green of the vegetation.

Beira Mar House / Paulo Martins Arq&Design - Interior Photography, Bed
© Ivo Tavares Studio
First Floor Plan
Beira Mar House / Paulo Martins Arq&Design - Interior Photography, Living Room
© Ivo Tavares Studio

Built on a plot of land measuring 30 meters long and 2.5 meters wide, it formally establishes itself as a habitable corridor, which, from the moment of entry, is filled with moments of darkness, light, surprise, discovery, compression and, lastly, release… the backyard patio!

Beira Mar House / Paulo Martins Arq&Design - Interior Photography, Kitchen
© Ivo Tavares Studio
Corte
Beira Mar House / Paulo Martins Arq&Design - Interior Photography
© Ivo Tavares Studio

With sober and elemental materials, basic and essential functions are covered in concrete, such as the floor we tread and the space which houses the bathrooms and service area. The building has been covered and protected with plasterboard painted dark green, rigorously shielded for its new and invigorated life cycle. Whilst on the one hand we want a dark and intimate environment inside, by conceptual and practical contrast, the exterior is white, a purposefully reflective surface which floods the house with light, sometimes diffuse and soft, sometimes direct and intense, as the reflection of the various moods of those who live there.

Beira Mar House / Paulo Martins Arq&Design - Interior Photography
© Ivo Tavares Studio
Beira Mar House / Paulo Martins Arq&Design - Interior Photography
© Ivo Tavares Studio

Relative to design, all social functions have been planned to take place on the ground floor, in direct contact with the house's backyard patio, while the upper floor is reserved for both bedrooms and a solarium, visually protected from unwanted eyes by a plant curtain.

Beira Mar House / Paulo Martins Arq&Design - Interior Photography
© Ivo Tavares Studio

This house was designed to be lived in and experienced in the privacy and freshness of the exterior, in tune with the past and with a deep respect for the future.

Beira Mar House / Paulo Martins Arq&Design - Interior Photography, Door, Facade
© Ivo Tavares Studio

Special thanks to Ferreira de Sá Rugs and Nuno Sacramento Art Gallery.

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Beira Mar House / Paulo Martins Arq&Design" [Casa Beira Mar / Paulo Martins] 02 Jun 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/940573/beira-mar-house-paulo-martins-arq-and-design> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.