N.Z House No.1 / Daniel Arev Architecture

N.Z House No.1 / Daniel Arev Architecture

N.Z House No.1 / Daniel Arev Architecture - Interior Photography, Kitchen, Table, Chair, BeamN.Z House No.1 / Daniel Arev Architecture - Interior Photography, Kitchen, Table, Lighting, Chair, CountertopN.Z House No.1 / Daniel Arev Architecture - Interior Photography, Table, Chair, Glass, WindowsN.Z House No.1 / Daniel Arev Architecture - Exterior Photography, Windows, Facade+ 28

More SpecsLess Specs
N.Z House No.1 / Daniel Arev Architecture - Exterior Photography, Windows, Facade
© Daniel Arev

A 350 sq ”m plot located on a slope overlooking a lovely scenic view, led to strategic positioning the house with a clear axis leading to the view from the entrance door, through the ground floor, to the rear glass facade. The front facade, facing the street, was kept relatively closed, mainly to keep the occupants' privacy, but also as a means of keeping the wonderful rear view, a pleasant surprise once entering the house.

N.Z House No.1 / Daniel Arev Architecture - Interior Photography, Kitchen, Table, Chair, Beam
© Daniel Arev
First Floor Plan
N.Z House No.1 / Daniel Arev Architecture - Interior Photography, Kitchen, Countertop, Windows, Table, Glass, Chair, Beam
© Daniel Arev

The ground floor was cladded with gray colored fiber cement boards, which creates a “breathing” facade, contributing to the thermal insulation of the house by allowing an “air pocket” between the outer clad and the concrete walls, to naturally ventilate the trapped air .A 50 m ”m super insulating plaster was applied to the first floors' facade and then a rough textured white mineral plaster was added to it, in order to keep the direct sun radiation minimal.

N.Z House No.1 / Daniel Arev Architecture - Interior Photography, Table, Chair, Glass, Windows
© Daniel Arev

The use of these materials helped to emphasize the main design theme of clear separation of the ground and the- “white box” first floor above it. All windows of the house are made out of an advanced, double glazed and double faced, highly insulating aluminum system, which allows the outside views to be enjoyed while keeping out the heat and cold.

N.Z House No.1 / Daniel Arev Architecture - Interior Photography, Dining room, Table, Chair
© Daniel Arev
Sections
N.Z House No.1 / Daniel Arev Architecture - Exterior Photography, Windows, Facade
© Daniel Arev

External electrical Venetian blinds were installed to give extra protection to the windows, providing versatile control over the direct sun rays penetrating the house during the daytime. Although the site is relatively compact, the layout of the floors creates a cozy family home with room for all of the clients' demands.

N.Z House No.1 / Daniel Arev Architecture - Exterior Photography, Windows, Facade
© Daniel Arev

      

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "N.Z House No.1 / Daniel Arev Architecture" 28 May 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/940471/nz-house-n-daniel-arev-architecture> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.