House 1559/36 D / Studio Ardete

House 1559/36 D / Studio Ardete

© Purnesh Dev Nikhanj © Purnesh Dev Nikhanj © Purnesh Dev Nikhanj © Purnesh Dev Nikhanj + 35

Chandigarh, India
  • Architects: Studio Ardete
  • Area Area of this architecture project Area:  796
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Photographs Photographs:  Purnesh Dev Nikhanj
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Grohe, Pianca, Carl Stahl (Germany), Flos, Garifoli (italy), Schuco, Trimble, Vetromoda
  • Lead Architects: Badrinath Kaleru, Prerna kaleru
  • Design Team: Sanchit Dhiman, Anusha sharma, Nancy Mittal, Abhimanyu Sharma,
  • Clients: Daljit singh Gujral
  • Structural Consultant: Continental Foundations
  • Lighting Consultant: Brain wave
  • Plumbing Consultant: Behera & Associates
  • Electrical Consultant : The Luminars
  • Panel Installation : Reefs and streams
  • Pool Consultant: CWG Pools India
More Specs Less Specs
© Purnesh Dev Nikhanj
© Purnesh Dev Nikhanj

Text description provided by the architects. The House 1559/36D is 836 sqm residential project in one of the privileged locations of Chandigarh flanked with green belt on one side and a view to the Shivaliks, juxtapose against an urban landscape. Our primary design response was to encourage the occupant of the space to be in a constant dialogue with either nature or art and sometimes with both. In response to David Craib's quote "Design should never say, Look at me! It should always say, Look at this!” the most irrefutable thing was to raise the common leisure zone to the top of the house.

© Purnesh Dev Nikhanj
© Purnesh Dev Nikhanj
Section A
Section A
© Purnesh Dev Nikhanj
© Purnesh Dev Nikhanj

The terrace is morphed into an observation deck as it captures a snap of the hills. The canopy of trees from the green belt gives an illusion of an infinite green to the terrace garden. It is this introduction of raw greens that makes the swimming pool sensual and it becomes a part of something more than a physical activity. The way design responds to nature is sometimes almost too literal like the stone laying around the existing mango trees and at other times it is in the form of art left to the imagination of the occupant. There is a construction sincerity that prevails as levels interplay with each other to balance the depth of the pool with terrace level.  The interiors follow the same logic of purity.

© Purnesh Dev Nikhanj
© Purnesh Dev Nikhanj

A thoughtful experiential sequence in the below floors, meanders one through the living spaces on the ground. Ones existentially is felt by the translucent partitions. It aids as a visual invitation to spaces above and beyond you. Nature almost always sees you naked through the large glass doors and windows. Elements like a carved courtyard, glass bricks, louvers, pergolas, and other openings catalyze dialogue between the observer and observed via the play of light, shade, ventilation and the colors of nature.

© Purnesh Dev Nikhanj
© Purnesh Dev Nikhanj

The ground floor plan is a drama between three zones. It grades from public space like the great room and living area ambiguously interlocked with semi-private areas of the kitchen, dining lounge and family lounge that finally meets the private bedrooms at the rear end. The first floor is a Lego arrangement of three bedrooms each having its own private terrace. The spatial quality of these terraces is unique to one another. The master bedroom is intentionally a trapezoidal plan to re-orient the room for best vista and re-emphasize the importance of bio-philia. The bed is placed in the center to allow for a free flow of energy along borders but more than that it gives an ode to the wall that makes a room.

© Purnesh Dev Nikhanj
© Purnesh Dev Nikhanj
Section
Section
© Purnesh Dev Nikhanj
© Purnesh Dev Nikhanj

At some parts, flooring of most everyday spaces - the bedroom and the terrace merges, blurring the boundaries between what is inside and what we consider outside. At parts, existentially is further exaggerated by mirror mosaic tiles on ceilings, in chandeliers or at times as wall-art where the reflection of you becomes nature. The observer becomes the subject of their own observation. It is an attempt to redefine nature which leaves the occupant cognizant of his/her own presence.

© Purnesh Dev Nikhanj
© Purnesh Dev Nikhanj

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "House 1559/36 D / Studio Ardete" 27 May 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/940345/house-1559-36-d-studio-ardete/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.