All
Projects
Products
Events
Competitions

Theodora House / ADEPT

Theodora House / ADEPT

© Rasmus Hjortshoj © Rasmus Hjortshoj © Rasmus Hjortshoj © Rasmus Hjortshoj + 31

  • Architects: ADEPT
  • Area Area of this architecture project Area:  15500
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Rasmus Hjortshoj
  • Design Team: ADEPT
  • Landscape: WERK
  • Client: Carlsberg Byen
More Specs Less Specs
© Rasmus Hjortshoj
© Rasmus Hjortshoj

Text description provided by the architects. Customized brickwork merge history and now in ADEPTs new mixed-use complex. The historic Carlsberg Brewery site in Copenhagen has opened to the public to become part of the city  - and is now seriously embarking on the successful transformation to a dense urban neighbourhood of its own, the Carlsberg City.

© Rasmus Hjortshoj
© Rasmus Hjortshoj
West Facade
West Facade
South Facade
South Facade
© Rasmus Hjortshoj
© Rasmus Hjortshoj

Transforming many of the preserved buildings, designed by some of the best European architects of the era, the new neighbourhood is at the same time a unique cultural-historical environment and an attractive modern district. New images by Rasmus Hjortshoj shows ADEPTs contribution to the area - Theodora House - shot in a corona-closed Copenhagen. 

© Rasmus Hjortshoj
© Rasmus Hjortshoj

Theodora House, named after the Carlsberg founder’s daughter, is located right beside the famous Elephants Gate and adapted in materials and scale to its historic surroundings. Part of the building complex is new construction and part of it is re-use of a former yeast storage that used to fill the plot.

Concept
Concept

Only one wing of the storage was preservable and now occupied by office spaces overlooking one of Carlsberg City’s small plazas. The new part of the building is mainly apartments but where it meet the street and plazas is has spaces for shops and cafés.  

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

Theodora House emphasizes the complex character of Carlsberg with facades reflecting local history. Walking around the building it is obvious that it ‘absorbs’ the various brick expressions in the area – making it stand out as both its own and carefully adapted to the neighborhood. The original façade of the Yeast Storage has been preserved. Transition to the new part of the building is carefully handled through the Elephants Gate. The new brick was selected to respect the existing, yet make a modern statement. 

© Rasmus Hjortshoj
© Rasmus Hjortshoj

The curved brick that identifies the facade to the North was designed for the building in close collaboration with the brick manufacturer. The curves gives a varied play of texture that gradient towards the roof. The gates facing the street shows motives from the history of the Yeast Storage. The inner courtyard makes a strong contrast to the brick facades, and here, in time, green walls will embrace a small resident’s garden.

© Rasmus Hjortshoj
© Rasmus Hjortshoj

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Theodora House / ADEPT" 22 May 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/940000/theodora-house-adept/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.