We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Zuidplein Theatre / De Zwarte Hond

Zuidplein Theatre / De Zwarte Hond

© Scagliola Brakkee© Scagliola Brakkee© Scagliola Brakkee© Scagliola Brakkee+ 15

  • Client And Tenant:Municipality of Rotterdam
  • Developer And Owner:Hart van Zuid
  • Interior Design Lobby:BURO M2R
  • Design Theatre Wall:Studio RAP
  • Acoustics Consultant Theatre Wall:Arup
  • Contractor Theatre Wall:Aldowa
  • Acoustics And Building Physics Consultant:dGmR
  • Theatre Consultant:Theateradvies
  • Services (Design And Realisation):Hart van Zuid
  • Process Management:Municipality of Rotterdam
  • Facade:Metadecor
  • Users:Zuidplein Theatre and Rotterdam Library
  • Acoustics:DGMR
  • Building Physics Consultant:DGMR
  • City:Rotterdam
More SpecsLess Specs
© Scagliola Brakkee
© Scagliola Brakkee

Text description provided by the architects. Zuidplein Theatre forms part of Hart van Zuid, a region-wide public-private partnership development focused around the Zuidplein and the Ahoy events complex. In cooperation with the city of Rotterdam, Ballast Nedam and Heijmans are constructing projects here such as the Rotterdam Ahoy Convention Centre, Zwemcentrum Rotterdam (swimming pool), an extension of the Zuidplein shopping centre, a new bus station, hotel, housing, and hospitality venues. The outdoor (public) spaces will also be completely redesigned. Following on from Zwemcentrum Rotterdam, Zuidplein Theatre is the second project completed in Hart van Zuid.

© Scagliola Brakkee
© Scagliola Brakkee

Community role. Zuidplein Theatre replaces the adjacent former theatre which was built in 1953. When the new theatre is operational, the old building will be demolished in a circular way. This central location in the centre of Hart van Zuid, beside the bus and metro stations, easily attracts passersby to take a peek inside, making art and culture accessible to a wider audience.

© Scagliola Brakkee
© Scagliola Brakkee
© Scagliola Brakkee
© Scagliola Brakkee

The library welcomes everyone from the community, offering a wide range of activities from languages to digital skills. Locals can meet here, learn, study, share experiences, and hold discussions. Young people are especially welcome. The theatre’s diverse programming often reflects what’s happening in the community, city, and region. Together with the café/restaurant, which is open every day, the complex plays an important role in the social fabric of Rotterdam-Zuid.

Plan
Plan
Plan
Plan

Aluminium voile. Zuidplein Theatre has a clear, compact volume of approximately 12.500 m2. Due to noise considerations, the two auditoriums are positioned on the metro side, furthest away from the residential areas. Here, the building appears enclosed and intimate with a sturdy masonry facade accented by distinctive vertical niches. By contrast, a semi-transparent anodised aluminium veil drapes delicately over the entrance. The entrance area hosts the main public functions such as the library reading tables and the café/restaurant. By day, the semi-open facade creates a beautiful play of light inside, and by night, the facade illuminates from within to highlight the inviting entrance.

© Scagliola Brakkee
© Scagliola Brakkee

The high lobby forms the heart of the building. Every function is directly or indirectly connected with this space, where there is always something for people to do and discover. As a ‘living room’ for Rotterdam-Zuid, the lobby has an extra stage that hosts popular activities such as children’s performances and other community-focused initiatives, bands and DJs and exhibitions.

© Scagliola Brakkee
© Scagliola Brakkee

Designed by De Zwarte Hond in collaboration with BURO M2R, the interior fits seamlessly with the architecture. The transparency and curved form of the aluminium voile is reflected in various interior elements. The flexible and mobile bespoke furniture designed by BURO M2R enables spaces to be configured in different ways. Steel furniture and paneling lend the interior a bold look, while, at the same time, red upholstery and floors add the distinctive warmth of a theatre.

© Scagliola Brakkee
© Scagliola Brakkee

Innovative theatre hall. The 600-seat main auditorium has two distinctive features. The Rotterdam-based architecture practice Studio RAP designed an acoustic wall that seemingly embraces the audience and performing artists in one fluid gesture. The design is crafted from 6000 different triangular aluminium composite panels – an unexpected choice of material for a theatre. Algorithms calculated the positioning of the triangular panels to create excellent acoustics in the theatre without the need for soundproofing materials.

© Scagliola Brakkee
© Scagliola Brakkee
Section
Section
© Scagliola Brakkee
© Scagliola Brakkee

What’s also unique is how the auditorium adapts to standing concerts. Conventionally, a sliding tribune – which often has less comfortable seating – would be removed to make space for a standing event. At Zuidplein Theatre, the stage – whose surface area exceeds the hall – can easily be converted into a multipurpose space that fits a maximum of 1000 standing or dancing visitors. This means more comfortable fixed seating can be installed in the auditorium. The ground floor and balcony can be separated from the space using a moveable wall.

© Scagliola Brakkee
© Scagliola Brakkee

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Rotterdam, The Netherlands

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Zuidplein Theatre / De Zwarte Hond" 21 May 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/939894/zuidplein-theatre-de-zwarte-hond> ISSN 0719-8884
© Scagliola Brakkee

鹿特丹剧场Zuidplein / De Zwarte Hond

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.