We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

House in Oyamazaki / Shimpei Oda Architect's Office + Atelier Loowe

House in Oyamazaki / Shimpei Oda Architect's Office + Atelier Loowe

© Norihito Yamauchi© Norihito Yamauchi© Norihito Yamauchi© Norihito Yamauchi+ 34

Oyamazaki, Japan
More SpecsLess Specs
© Norihito Yamauchi
© Norihito Yamauchi

Text description provided by the architects. Renovation of a reinforced concrete terraced house built in 1968. In 1966, this residential area was established and construction began, in the following 10 years, a variety of terraced houses was build. This residential area played a major role in the development of Oyamazaki; nowadays many of the buildings have undergone repeated renovations to gain extra floor areas.

© Norihito Yamauchi
© Norihito Yamauchi
Section
Section
© Norihito Yamauchi
© Norihito Yamauchi

Over the time, this house too had a series of ambiguous rooms and corridors added to the original plan, resulting in the rooms in the center to become dark without natural light. Due to these continuous small changes, you could call it a migratory property, resulting in a unique plan type, new housing would never have. Reinforced concrete buildings often have structural load-bearing walls, which are difficult to remove, the same applies to this house. Therefore, the load-bearing walls was left, and it was decided to work with and take advantage of the inherent migratory nature. Instead of pathways and connecting several destinations,

© Norihito Yamauchi
© Norihito Yamauchi

I tried to plan an environment where the connection of spaces was more natural and connected with a continuous flow line. I wanted to create a space that eliminates the empty pathways by adding functions and the option of stay. Various functions and actions of everyday life mix and connects the spaces, a resident moving around the house is encouraged to settle down or act in different places. The garden of this house had been left unattended for many years. It was unkempt and desolated. However, it contained various species of firmly rooted trees and plants.

© Norihito Yamauchi
© Norihito Yamauchi
Floor Plans
Floor Plans
© Norihito Yamauchi
© Norihito Yamauchi

No major changes were made, with simple gardening and pruning, the garden was restored into a wonderful garden. From the reestablished garden, light now enters the house and reflects further into the rooms by the white painted walls. On the first floor the walls of the staircase and the Japanese-style room is removed to brighten and connect the space. The stairwell is further brightened by replacing the second floor wall with shoji. All resulting in a bright migratory space lit by natural light from both the out- and inside.

© Norihito Yamauchi
© Norihito Yamauchi

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House in Oyamazaki / Shimpei Oda Architect's Office + Atelier Loowe" 19 May 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/939764/house-in-oyamazaki-shimpei-oda-architects-office-plus-atelier-loowe> ISSN 0719-8884
© Norihito Yamauchi

大山崎町住宅翻新,为自然光“指路” / 小田真平建筑事务所 + Atelier Loowe

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.