Typographia Cowork / Alexandre Loureiro Architecture Studio

Typographia Cowork / Alexandre Loureiro Architecture Studio

Typographia Cowork / Alexandre Loureiro Architecture Studio - Image 2 of 12Typographia Cowork / Alexandre Loureiro Architecture Studio - Image 3 of 12Typographia Cowork / Alexandre Loureiro Architecture Studio - Image 4 of 12Typographia Cowork / Alexandre Loureiro Architecture Studio - Image 5 of 12Typographia Cowork / Alexandre Loureiro Architecture Studio - More Images+ 7

  • Engineering : Jerónimo Botelho - Projeto e Consultoria em Reabilitação do Património Edificado, Lda
  • Restoration : SELO - Conservação e Restauro, Lda
  • City : Oporto
  • Country : Portugal
More SpecsLess Specs
Typographia Cowork / Alexandre Loureiro Architecture Studio - Image 6 of 12
© Alexander Bogorodskiy

Text description provided by the architects. The “Typographia Cowork” is located inside the Fernandina's defensive wall, element that defines the medieval historical centre of Porto, as part of the Unesco's World Heritage urban environment. It takes place in a XVII century buliding that has been built originally as bourgois house, then a convent, and, on the XX century, a low cost inn, along sides with tavern and a Typography. After the explosion of the historic center and densification of the traditional city of the century. In the 19th century, this axis now regains a new dynamic with the return and recovery of the vast vacant architectural heritage. Greater awareness and appreciation of the heritage built by the younger generations has attracted interest and intention to occupy this area of the city. This project was born out of that desire.

Typographia Cowork / Alexandre Loureiro Architecture Studio - Image 2 of 12
© Alexander Bogorodskiy
Typographia Cowork / Alexandre Loureiro Architecture Studio - Image 12 of 12
Plan
Typographia Cowork / Alexandre Loureiro Architecture Studio - Image 9 of 12
© Alexander Bogorodskiy

It is a hinge site that symbolically and physically marks the change between two types of city: the historic city and the traditional city of the 900's. Like any fringe or city boundary, it is a place of contrast and diversity, rich in changes of scale of city. On the one hand, we have the narrow, winding streets / alleys that descend towards the river. The building lives from this duality and dynamics taking advantage of the tangential relief that the square offers. The project proposal is sensitive to the understanding of the unique elements that characterized and shaped building such as taking advantage of the dimension of the existing spaces, which are typologically similar to industrial buildings. Installing the multi-purpose area, the shared work area, as well as the leisure area in the same space, resulting in an open, continuous and large space. In contrast, the meeting areas, although quite generous, are much more segmented and compartmentalized due to programmatic requirements.

Typographia Cowork / Alexandre Loureiro Architecture Studio - Image 4 of 12
© Alexander Bogorodskiy

Our work not only returned a significant building to the city but, ultimately, issued a challenge for the conversion of buildings within historical centers which proved that these century old structures are well able to sustain contemporary programatic developments and other funtions associated with non domestic uses.

Typographia Cowork / Alexandre Loureiro Architecture Studio - Image 7 of 12
© Alexander Bogorodskiy

Mediante a análise do estado de conservação do edifício optou-se por se intervir na estrutura de madeira existente, nomeadamente, ao nível dos pavimentos, preservando, na medida do possível, os elementos característicos e singulares dos edifícios de forma a que os mesmos não descaracterizassem a sua morfologia e tipologia original. Este trabalho não devolveu apenas um edifício significativo à cidade, mas, em última análise, lançou um desafio para a conversão de edifícios nos centros históricos, o que provou que essas estruturas seculares são capazes de sustentar programas e funções contemporâneas associadas a usos não domésticos. Esta intervenção vem trazer alguma dinamica e complexidade ao centro historico que cada vez se torna mais monofuncional.

Typographia Cowork / Alexandre Loureiro Architecture Studio - Image 5 of 12
© Alexander Bogorodskiy

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Oporto, Portugal

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Typographia Cowork / Alexandre Loureiro Architecture Studio" [Typographia Cowork / Alexandre Loureiro Architecture Studio] 08 Dec 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/939681/typographia-cowork-alexandre-loureiro-architecture-studio> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.