All
Projects
Products
Events
Competitions

K. Barghouti House / Sahel AlHiyari Architects

K. Barghouti House / Sahel AlHiyari Architects

© Pino Musi © Pino Musi © Sosthen Hennekam © Pino Musi + 44

Amman, Jordan
  • Lead Designer: Sahel Alhiyari
  • Design Team: Yazeed Obeid, Ban Kayyali, Nagham Al Bitawi, Mohammad Rasoul, Motaz Alsidawi, Hiba Shahzada, Mais Al Azab, Laith El Essi
  • Interior Design: Sahel AlHiyari Architects, David/Nicolas
  • Construction Supervisor : Raed Qamhiyeh
  • Lighting Design: Corte Gherardi snc
  • Structural Engineering: Asas Engineering Bureau
  • Electrical And Mechanical Engineering: Scope, MEP Design Studio
  • Landscape : Lara Zureikat
  • Contractor : United Construction Group
More Specs Less Specs
© Pino Musi
© Pino Musi

Text description provided by the architects. The Barghouti House is located in Dabuq, which is a residential district to the west of Amman with dense vegetation of native oak trees. Over the past two decades Dabuq has witnessed a spiraling mass development that has resulted in extensive environmental damage to perhaps the only forested area of Amman.

© Pino Musi
© Pino Musi
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Pino Musi
© Pino Musi

The site is a rectangular lot of land with a diagonal slope. The footprint is skewed in relation to the land perimeter to align itself with the direction of the slope and to take advantage of most of the open space that has no trees.

© Pino Musi
© Pino Musi
Sections
Sections
© Sosthen Hennekam
© Sosthen Hennekam

The house consists of two separate parts connected by a roof. The two parts allow and frame a view to the landscape of the hills across the site from the entry point. The separation in mass adheres to a requirement, which calls for separating the guest quarters from the rest of the house.

© Pino Musi
© Pino Musi

The house consists of three floors, yet each level has a direct connection to the land or garden. Such connections result from embedding the first two levels of the house within the land to conform to its topographic levels and to mitigate the effect of scale the three floors.

© Pino Musi
© Pino Musi

The main arrival space is at the highest part of the land and it is defined by the L-shape plan of the upper third level of the house. This part of the house is entirely closed with no fenestrations apart from the garage and main entry of the house, which is a space carved out from the landscape and accessed by stairs. This point of entry opens to the sky through the roof connection and to the landscape across through the interior space.

© Pino Musi
© Pino Musi
Site Plan
Site Plan
© Pino Musi
© Pino Musi

The massing of the project consists of a series of thick concrete slabs that run parallel to one another and hover over a deep recessed space that contain all the window fenestrations, planter beds and circulation paths and stairs. This type of massing heightens the material weight of the project by means of the restricting of the visible elements of the project to a composition of monolithic slabs that interact and stand in contrast to the landscape.

© Pino Musi
© Pino Musi

The architecture though seemingly quite severe and angular in expression, maintains a more delicate or softer quality that is achieved by the hand-sanded surface of the concrete. This technique produces an array of uneven undulating surfaces that begin to make more sculptural reference to the surrounding landscape and the ground the house sits on.

© Pino Musi
© Pino Musi

This controlled imperfection allows the project to also be in line with the local culture of construction, which still highly depends on low-technology and the work of specialized craftsmen.

© Sosthen Hennekam
© Sosthen Hennekam

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "K. Barghouti House / Sahel AlHiyari Architects" 19 May 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/939623/k-barghouti-house-sahel-alhiyari-architects/> ISSN 0719-8884
© Pino Musi

约旦‘框景’住宅 / Sahel AlHiyari Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.