All
Projects
Products
Events
Competitions

Gasthof Auwirt Lodge / Steiner Architecture

Gasthof Auwirt Lodge / Steiner Architecture

© Florian Holzherr © Florian Holzherr © Florian Holzherr © Florian Holzherr + 21

Kitzbühel, Austria
  • Architects: Steiner Architecture
  • Area Area of this architecture project Area:  400
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2017
  • Photographs Photographs:  Florian Holzherr
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Viabizzuno, Concrete, Fortuny, Robert McNeel & Associates
  • Lead Architects: Flo Oberschneider & Ferdi Porsche
More Specs Less Specs
© Florian Holzherr
© Florian Holzherr

Text description provided by the architects. The Auwirt has been at the centre of the town of Aurach since 1835, located directly on Pass-Thurn-Straße on the Jochberger Ache river.

© Florian Holzherr
© Florian Holzherr

Since it was first constructed, the inn has been rebuilt and extended in numerous stages. These measures have weakened the inn’s framework, both architecturally and structurally. With a new owner, the existing building is to be revitalised and to receive a new annexe. The existing building was essentially stripped back to its 1835 dimensions. The core of the stairwell was removed, the toilets were renovated, the kitchen expanded, as far as possible the old guest area was left as it was and was supplemented with a new bar. The bar in the guest area acts as an intermediary between the old and new buildings. Heading to the south, you enter the bar and the new build.

Floor Plan
Floor Plan

The new guest area is divided into three sections which can be separated using textiles. The western area acts as a further intermediary between the old and new buildings - a contemporary interpretation of an Austrian inn with narrow, high window openings. To the south-east, the space opens up with large sliding elements and a view of the Ache. It then continues to the east with a large terrace and access to the garden. The kitchen, as a functional centre of the construction, is a spatial link between the old building and the new annexe. On the ground floor are rooms for storage, utilities and staff, while the guest rooms are located on the two upper floors of the existing building.

© Florian Holzherr
© Florian Holzherr
© Florian Holzherr
© Florian Holzherr
© Florian Holzherr
© Florian Holzherr

The new building will be constructed as a solid structure. The core-insulated concrete panels remain visible from the inside and outside – with vertical shuttering. In the attic area the formwork turns into horizontal boards – the building's system is clearly apparent. The floor and ceiling of the new lounge is finished in dark oak. The lighting in the guest area subtly exhibits the visual concrete elements and creates a uniform, unobtrusive mood – built-in light fixtures and fashionable lighting effects are deliberately eschewed. The furnishing of the guest area contrasts with the elementary architecture – soft, ornamental substances form curtains, room dividers and benches.

© Florian Holzherr
© Florian Holzherr

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: 6370 Kitzbühel, Austria

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Gasthof Auwirt Lodge / Steiner Architecture" 14 May 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/939470/gasthof-auwirt-lodge-steiner-architecture/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.