We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Concert Hall House / Pandolfini Architects

Concert Hall House / Pandolfini Architects

© Rory Gardiner© Rory Gardiner© Rory Gardiner© Rory Gardiner+ 29

Paddington, Australia
More SpecsLess Specs
© Rory Gardiner
© Rory Gardiner

Text description provided by the architects. Located in Paddington on the end of a strip of terrace houses dating back to the 1880s, the Concert Hall House is a highly personalised response to the clients brief for space where music can take centre stage. Reimagining the potential of a compact inner-city site, the house sits comfortably within the heritage context whilst providing dramatic interior spaces, reminiscent of great music halls.

© Rory Gardiner
© Rory Gardiner

A full restoration of the principal building form was undertaken with the original fabric being retained and refurbished wherever possible. Conceived to sit comfortably in its heritage context, the new addition responds to the scale and pitched roof forms of the adjacent houses; the smooth off-form concrete and complete lack of ornament presenting an unmistakably modern counterpoint. A large skylight that spans the width of the site articulates the new and old volumes and allows natural light into the long, narrow site.

© Rory Gardiner
© Rory Gardiner
Section
Section
© Rory Gardiner
© Rory Gardiner

The unadorned exterior of the concrete addition contrasts with the sculpted interior which has been carefully formed to provide an optimal listening experience. Pleated concrete walls and ceiling of the new addition have been specifically calibrated for space and the client’s audio equipment; a full-height wall of folded aluminum panels complete the sound stage and hold an extensive music collection.

© Rory Gardiner
© Rory Gardiner
Ground floor plan
Ground floor plan
© Rory Gardiner
© Rory Gardiner

On the ground floor, a central pod conceals the staircase and amenities, freeing up the rest of the interior space and delineating the piano and listening rooms. The floor level steps down into the main listening area, following the slope of the natural ground level to maximise the height in the main living space and creating a fluid connection to the external courtyard. Double skin, insulated concrete walls form the new addition, providing for excellent thermal performance and zinc cladding deflects heat from the concrete roof structure. High-performance insulation has been installed throughout the original house and its small footprint exploited to provide cross ventilation to all spaces.

© Rory Gardiner
© Rory Gardiner

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Concert Hall House / Pandolfini Architects" 13 May 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/939420/concert-hall-house-pandolfini-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.