Ronald McDonald House / Taller ACÁ + Little Coins

Ronald McDonald House / Taller ACÁ + Little Coins

© Topofilia Studio - Doris Trejo© Topofilia Studio - Doris Trejo© Topofilia Studio - Doris Trejo© Topofilia Studio - Doris Trejo+ 31

Ciudad de Guatemala, Guatemala
  • Design Team:Taller ACÁ + Little Coins
  • Construction:Grupo Macro
  • Engineering Project:Proyecta
  • Project Management:Holding Mesoamérica
  • Lighting:Coysosa
  • Landscape:Pokorny-Valencia
More SpecsLess Specs
© Topofilia Studio - Doris Trejo
© Topofilia Studio - Doris Trejo

Text description provided by the architects. The Ronald McDonald House located in Guatemala City is part of a family of facilities within the Ronald McDonald House Charities. The foundation houses families from the country’s interior whose children are undergoing medical treatment in the national hospital in Guatemala’s capital city. The House will annually host more than 2000 families under the motto "A home away from home".

© Topofilia Studio - Doris Trejo
© Topofilia Studio - Doris Trejo
1 Level Plan
1 Level Plan
© Topofilia Studio - Doris Trejo
© Topofilia Studio - Doris Trejo

The project recognizes the work and needs of all its occupants, identifying itself as a "house" and rather than a "building," despite its dimensions. The staff’s operating protocols, program and space are conceptually designed to provide the families the warmth of a home with a sense of community. These characteristics contribute to the construction of a particular architectural language that reduces the perception of scale of the large program and conveys a sense of security and domestic warmth.

© Topofilia Studio - Doris Trejo
© Topofilia Studio - Doris Trejo

The Ronald McDonald House is located near the most important public hospital complex in the country and opposite to other Ronald McDonald House. The physical proximity among these houses allows urban interrelation and synergy between them..

© Topofilia Studio - Doris Trejo
© Topofilia Studio - Doris Trejo
Elevación
Elevación
© Topofilia Studio - Doris Trejo
© Topofilia Studio - Doris Trejo

One example of the relationship between the houses is the corner plaza and cylindrical tower, which constitute the element with the greatest symbolic value within the complex. The tower of all children, as we have named it, has a brick skin façade of more than 20,000 pieces. The rigging of the tower represents the diversity of our country’s children and through the harmony of shades and arrangement of the bricks the design endows the project with a strong identity. This large independent volume contains a double-height multipurpose room on the first level, accessed from the plaza, and a spiritual reflection chapel connected to the main building via a bridge on the second level.

© Topofilia Studio - Doris Trejo
© Topofilia Studio - Doris Trejo

The main building, which contains most of the program, follows an L-shape configuration, which favors the relationship flow and takes advantage of natural light and ventilation. For this, the use of latticework becomes an essential strategy of passive technology to take advantage of the privileged climate of Guatemala City.

Within its occupancy plan, the house has private rooms and a series of common spaces, dining room, chapel, reading room, game rooms, cellars, laundry rooms and terraces scattered throughout the building, allowing simultaneous housing of up to 40 families. The first floor contains mainly the administrative and service areas combined with the collective use program. All the rooms and common spaces are grouped on the next three floors.

© Topofilia Studio - Doris Trejo
© Topofilia Studio - Doris Trejo

The Ronald McDonald House is projected as a community support facility, which recognizes the relationships and needs, both individual and collective, of the families who in conditions of adversity lodge there. It is a project that places people as the highest priority and in an effort to embody a more humane architecture.

© Topofilia Studio - Doris Trejo
© Topofilia Studio - Doris Trejo

© Topofilia Studio - Doris Trejo
© Topofilia Studio - Doris Trejo

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Cdad. de Guatemala, Guatemala

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Ronald McDonald House / Taller ACÁ + Little Coins" [Casa Ronald McDonald - La casa de todos los niños / Taller ACÁ + Little Coins] 11 May 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/939201/ronald-mcdonald-house-n-taller-aca-plus-little-coins/> ISSN 0719-8884
© Topofilia Studio - Doris Trejo

“麦当劳叔叔”社会住房 / Taller ACÁ + Little Coins

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.