All
Projects
Products
Events
Competitions

The Hovering Gardens House / Niraj Doshi Design Consultancy

The Hovering Gardens House / Niraj Doshi Design Consultancy

© Hemant Patil © Hemant Patil © Hemant Patil © Hemant Patil + 33

  • Area Area of this architecture project Area:  21000 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Hemant Patil
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Atlas Schindler, Dyson, Grohe, NATUZZI, Panasonic, Toto, AVX India, Acor, Alankaram, Alfa Façade, Anchor by Panasonic, Bikshu Granimart L.L.P., Eco Air, Hunter Douglas, Hybec, Kalinga, Light Box, MMJ Home Décor, Minoti +8
  • Lead Architects: Niraj Doshi
  • Design Team: Akshay Karanjkar, Supriya Yadav, Jagruti Gujar
  • Project Management Consultant : Madhav Limaye Group
  • Structural Consultant : G. A. Bhilare Consultants Private Limited
  • Landscape Consultant : Ravi & Varsha Gavandi Landscape Architects
  • Electrical Consultant : Vidyutsallagar
  • Plumbing Consultant : Unicorn Consultants
  • Water Bodies Consultant : Silver Pools
  • Automation Consultant : Moood Creation
More Specs Less Specs
© Hemant Patil
© Hemant Patil

Text description provided by the architects. A unique project in its context, this house is located in a neighborhood of Pune that has abundant greenery. The apt use of natural elements in its creation ― such as water bodies, bridges, stone walls, and landscaped areas on all levels ― helps it merge seamlessly with its environs on the one hand while making it stand out on account of its architectural beauty.

Ground floor plan
Ground floor plan
© Hemant Patil
© Hemant Patil
© Hemant Patil
© Hemant Patil

This is home to a family of six. The brief for N.D.D.C. was a modest material template culminating into a residence that would be rich in spatial experience. Ample cross-ventilation, keeping in mind the occupants’ need for privacy, as well as flexibility in space change in accordance with family evolution were also an important consideration. Therefore, the project was based on an H-shaped plan wherein all the spaces have three external walls, thus maintaining a nice “in” and “out” connection. The use of mirrors and reflective glass has lent itself to an optical illusion to maximize the landscaped areas, thus underscoring the feeling of being in the lap of nature.

© Hemant Patil
© Hemant Patil
Section
Section
© Hemant Patil
© Hemant Patil

Climate is a crucial factor in design and construction. Keeping this in mind, shading devices have been used here in the form of huge cantilevered slabs that give a sort of “hovering effect” while, at the same time, offer grounding to the building. Similarly, vertical screen facades have been devised as a barrier for the elements. Inside, the strategic use of triple-height atrium(s) makes for ample stack effect and also helps in cross-ventilation. In keeping with the predominantly “green” character of this project, an indirect evaporative cooling system has been installed extensively with a view to reducing the reliance on conventional air-conditioners.

© Hemant Patil
© Hemant Patil

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "The Hovering Gardens House / Niraj Doshi Design Consultancy" 12 May 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/939128/the-hovering-gardens-house-niraj-doshi-design-consultancy/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.