We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Mountain Chalet in the Šumava National Park / triarchitekti

Mountain Chalet in the Šumava National Park / triarchitekti

© Tomáš Rasl© Tomáš Rasl© Tomáš Rasl© Tomáš Rasl+ 25

  • Architects: triarchitekti
  • Area Area of this architecture project Area:  462
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Photographs Photographs:  Tomáš Rasl
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AGROP NOVA, JÁNOŠÍK OKNA-DVEŘE, Lucis, Messy
  • Lead Architects: Michal Fišer, Tomáš Zdvihal
More SpecsLess Specs
© Tomáš Rasl
© Tomáš Rasl

Text description provided by the architects. The mountain chalet is located at the altitude of 1000 meters above sea level and it contains two residential units. The building responds to the local construction traditions whilst meeting the standards of 21st-century ways of family life. It provides adequate living comfort while being respectful to the mountain settlement with a unique surrounding landscape. The interior arrangement is based on the traditional principle of transversal separation applied to a building typology with two mirrored and separate residential units.

© Tomáš Rasl
© Tomáš Rasl
Ground floor plan
Ground floor plan
© Tomáš Rasl
© Tomáš Rasl

Each unit has its own front and back door, a communal space on the ground floor, and a bedroom in the attic. The shared facilities include a basement with a technical space, a ground floor sauna and a multiuse entrance vestibule and a front porch.

© Tomáš Rasl
© Tomáš Rasl

The concrete basement creates a solid base for the upper wooden CLT panel structure combined with a timber joist ceiling and attic structure. The advantage of the used construction is its stability, eco-friendly performance, and quick assembly. The facade consists of traditional wooden cladding with a vertical cover molding. The roofing is natural slate, and the base of the house is a massive granite plinth for weather protection.

© Tomáš Rasl
© Tomáš Rasl

Within the interior living space, there are standalone exposed concrete "bunkers" that contain sanitary facilities. Together with the staircase cores, they perform structural and microclimatic functions. The inner CLT panel surfaces are largely treated with white-transparent oil colour to obtain a visually smooth finish.

© Tomáš Rasl
© Tomáš Rasl

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Mountain Chalet in the Šumava National Park / triarchitekti" 10 May 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/939084/mountain-chalet-in-the-sumava-national-park-triarchitekti> ISSN 0719-8884
© Tomáš Rasl

舒马瓦国家公园高山木屋 / triarchitekti

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.