All
Projects
Products
Events
Competitions

Sloth's House / Nautilo Arquitetura & Gerenciamento

Sloth's House / Nautilo Arquitetura & Gerenciamento

© Alessandro Guimarães © Alessandro Guimarães © Alessandro Guimarães © Alessandro Guimarães + 30

  • Area Area of this architecture project Area:  5996 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Photographs Photographs:  Alessandro Guimarães
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Penetron, Castelatto, Deca, Lurca, M3SP, Mlsolutions, Planmetal, Portobello, SNSserralheria, Trimble Navigation, Unibox, reka iluminacao
More Specs Less Specs
© Alessandro Guimarães
© Alessandro Guimarães

Text description provided by the architects. Camouflaged in the middle of the Atlantic Forest in Iporanga, Sloth’s House is the manifestation of the desire of a large family to be close to nature and, hopefully, spot the nice mammal from time to time in its natural habitat. 

© Alessandro Guimarães
© Alessandro Guimarães

Deployed on a steep slope plot of 1,300 m2, the great challenge of this project was to meet the extensive program occupying the smallest possible projection area. The solution could not be other than verticalization. The house unfolds upon three floors.

© Alessandro Guimarães
© Alessandro Guimarães
Plan - 2nd floor
Plan - 2nd floor
© Alessandro Guimarães
© Alessandro Guimarães

At the street level, a bridge crosses over the forest to the upper platform, where the garage and main access are located. 

© Alessandro Guimarães
© Alessandro Guimarães

Two overlapping rectangular volumes solve the entire program of the house, below the garage slab: the upper yellow metallic structure volume contains the first and second floors; the lower volume, in bare concrete, houses the pool and the third floor.

© Alessandro Guimarães
© Alessandro Guimarães

The suites are located on the first floor . On the second floor, the social area and two rooms open onto the balcony and the concrete pool. All glass shields face the forest.

The social area with a generous headroom unfolds a large void where vertical circulation happens. The glass openings promote good natural lighting and cross ventilation, which decreases greatly the need for air conditioning. 

© Alessandro Guimarães
© Alessandro Guimarães
Section A
Section A
© Alessandro Guimarães
© Alessandro Guimarães

The third floor hosts three bedrooms, the game room and the sauna, all three with visual access to the forest, which increases the chances of glimpsing Sloth! 

The industrial aesthetic party adopted values ​​structure and exposed slabs, concrete block walls, polished concrete floors and exposed electrical conduits.

The choice of natural wood furniture gives the final touch and comfort needed at a weekend home.

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Sloth's House / Nautilo Arquitetura & Gerenciamento" [Casa da Preguiça / Nautilo Arquitetura & Gerenciamento] 08 May 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/939038/sloths-house-nautilo-arquitetura-and-gerenciamento/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.