Il Frantoio Building in the Middle of the Olive Grove / Perathoner Architects

Il Frantoio Building in the Middle of the Olive Grove / Perathoner Architects
© Aldo Amoretti
© Aldo Amoretti

© Aldo Amoretti© Aldo Amoretti© Aldo Amoretti© Aldo Amoretti+ 16

  • Lead Architect:Rudolf Perathoner
  • City:Arco
  • Country:Italy
More SpecsLess Specs
© Aldo Amoretti
© Aldo Amoretti

Text description provided by the architects. The project was realized on an extensive plot of land full of old olive trees near the little town of Arco, which is not far from the northern shore of Lake Garda. The entire region is world-famous for its Mediterranean microclimate and the excellent olive oil produced here.

© Aldo Amoretti
© Aldo Amoretti

It is therefore not surprising that the owner’s initial idea was to construct his own oil press – “frantoio” in Italian – in the middle of the olive grove. Ultimately, however, it was decided to replace two agricultural storehouses with a new high-quality building that combines tasting rooms for the oil produced by the owner himself and regional specialities like wine and cheese, as well as storage rooms.

© Aldo Amoretti
© Aldo Amoretti
© Aldo Amoretti
© Aldo Amoretti
© Aldo Amoretti
© Aldo Amoretti

However, since a historical stone oil mill forms the centre of the design, “frantoio” was retained as the name of the project. In terms of urban planning, it was particularly important to us to incorporate the building as harmoniously and inconspicuously as possible into the cultural landscape, terraced by old natural stone walls. This was achieved by opting for a single-storey building that nestles against the existing slope, so to speak, and its green flat roof, which results in a virtual merging of building and landscape.

Plan
Plan
Section
Section

All storage rooms, technical and sanitary facilities “are hidden” below the hillside, so that only the tasting hall remains visible, which in turn, however, through the floor-to-ceiling glass facade, seems to merge with the outdoor space and the central courtyard. The latter separates the interior into an entrance area with lounge furniture and a fireplace, the actual tasting area with a seven-metre-long wooden table for up to 20 people and a small kitchen. The materials used harmonize with one another and the location right down to the smallest detail.

© Aldo Amoretti
© Aldo Amoretti

The cantilevered concrete roof and the baseplate consist of coloured blast furnace cement with the addition of local gravel, in order to match the colour of the existing dry-stone walls as closely as possible. In addition to the dark oak built-in furniture, glass and burnished metal or natural stone cladding were used for the vertical construction elements. Elegant lighting and high-quality seating furniture creatively round off the appearance of the project and create a warm and inviting atmosphere inside the building.

© Aldo Amoretti
© Aldo Amoretti

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:38062 Arco, Trentino, Italy

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Il Frantoio Building in the Middle of the Olive Grove / Perathoner Architects" 08 May 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/938967/il-frantoio-building-in-the-middle-of-the-olive-grove-perathoner-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.