We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

N4 Residences / PJV Arquitetura

N4 Residences / PJV Arquitetura

© Alexandre Zelinski© Alexandre Zelinski© Alexandre Zelinski© Alexandre Zelinski+ 29

Piçarras, Brazil
  • Architects: PJV Arquitetura
  • Area Area of this architecture project Area:  360
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Alexandre Zelinski
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: BR Portas, Calhas Ranguett, Cerâmicas Elizabeth, Esquadrias Nova Geração, Feuser Solçuões em Alumínio, Lu Arte Pedras Decorativas, Olaria do pinho, Pedro´s Pedras, Premix Concreto, Vibron Artefatos de Concreto
  • Collaborators:Vinícius Schewe, Marcos V. da Costa
  • Structural Engineering:Eng. Gabriel Hass
  • Electrical Engineering:PJV Arquitetura
  • Hydraulic Engineering:PJV Arquitetura
  • Construction Execution:Arq. Pablo J. Vailatti
  • Construction:PJV Arquitetura
  • City:Piçarras
  • Country:Brazil
More SpecsLess Specs
© Alexandre Zelinski
© Alexandre Zelinski

Text description provided by the architects. The project for the N4 Residences seeks to highlight the construction technology of reinforced concrete, and thus the proposal exposes almost the entire structural support system of the building. The pillars, beams, and solid slabs are presented in exposed concrete, and this finish is used to express one of the aspects of the architectural concept. The project solves the task of setting up 4 two-story houses of 90 m2 each, on a lot of 260 m2 and two front lines, located on the first block near the beach, on the northern coast of Santa Catarina.

© Alexandre Zelinski
© Alexandre Zelinski
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Alexandre Zelinski
© Alexandre Zelinski

The site plan is extremely rational, suggesting the splitting of the plot into 4 equal parts. Like an open space, each unit has a front patio, which is an addition to the living area of the ground floor and a large balcony on the upper floor, which provides the main suite with a beautiful view of the surroundings, making the most of the local natural landscape, especially the beach and the sea. Inside, a linear staircase in exposed concrete connects the two floors of each unit. The residential complex is designed to display materials in their natural state.  Besides the use of exposed concrete and wooden decks, exposed brickwork is used in certain places, such as the wall that connects the suite bathroom with the upper balcony, the circular modules located on the roof, which shelter the water tanks, and the barbecue grills on the ground floor.

© Alexandre Zelinski
© Alexandre Zelinski

Black circular metallic tubes are used for the 4 chimneys while the railings on the balconies and the entrance gates are made of black metallic fences, using vertical bars. The waterproofed garage slabs and the front setback of each unit are covered with river pebbles. A wooden deck stretches the social area of the house to the exterior space and sliding glass panels integrate the social area of the house with the front deck and the garage on the side. Glass roof panels over the bathroom stalls which are not adjoining the façade, bring ventilation and natural lighting to these environments.

© Alexandre Zelinski
© Alexandre Zelinski

Two solid overhanging slabs constitute the suite balconies and their respective roofs. These slabs have a 2-meter overhang and a thickness of 15 cm. They represent two very light horizontal lines that fluctuate and outline the design of the façades. To achieve this, the dividing wall of the balconies must be lower than its ceiling height so as not to touch the upper slab. Laminated wood was used for the execution of the structure, providing the concrete with a smooth appearance, enhancing the materiality of the building, and the characteristics of the materials.

© Alexandre Zelinski
© Alexandre Zelinski

To close this concrete structure, white painted masonry walls and solid brick walls were used. The windows and doors are made of transparent tempered glass and black colored aluminum frames. Some of the guiding principles of the project were: the aesthetics of the reinforced concrete construction technique, the connection with the local landscape, the design with simple lines, the use of materials in their natural aspect and the use of natural lighting through large openings.

© Alexandre Zelinski
© Alexandre Zelinski

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "N4 Residences / PJV Arquitetura" [Residencial N4 / PJV Arquitetura] 06 May 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/938948/n4-residences-pjv-arquitetura> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.