Bendigo Hospital / Silver Thomas Hanley + Bates Smart

Bendigo Hospital / Silver Thomas Hanley + Bates Smart

© Peter Clarke© Peter Clarke© Peter Clarke© Peter Clarke+ 18

Bendigo, Australia
  • Lead Architects:Silver Thomas Hanley in collaboration with Bates Smart
  • Clients:Lendlease
  • Engineering:Inhabit Group
  • Landscape:Oculus
  • Lighting Consultant:Inlite
  • Signage & Wayfinding:ID/Lab
  • City:Bendigo
  • Country:Australia
More SpecsLess Specs
© Peter Clarke
© Peter Clarke

Text description provided by the architects. The new Bendigo Hospital is the largest regional hospital development in Victoria. The $AUD 630 million project delivers world-class healthcare facilities and aims to provide a welcoming, holistic and positive environment that promotes wellbeing. In addition to the hospital itself, the project incorporates retail facilities, a childcare centre, and hotel.

© Peter Clarke
© Peter Clarke

The hospital offers a tranquil and caring environment for staff, patients and visitors through the integration of architecture, landscaping, health planning and evidence-based design. The new building is inspired by Bendigo’s architectural vernacular and natural environment, and unites them with a holistic approach to healthcare.

Internal section
Internal section

Our design considers the building and landscape as an integrated whole. The built form reaches out and frames the garden setting, whilst the landscape is drawn internally in order to create inner sanctuaries of tranquillity.

© Peter Clarke
© Peter Clarke

The building’s façade is distinguished by a pattern of glass panels with increased reflectivity. These windows glisten and mirror the surrounding natural landscape, making the building a more inviting facility. The inclusion of three native trees within the hospital entrance enhances the biophilic ethos of the building. While a rooftop garden, visible from inside the mental health ward provides a visual connection to nature.

© Peter Clarke
© Peter Clarke

Internally a bespoke and intimately woven timber ceiling runs between the hospital’s two entrances. The woven pattern filters daylight from the skylights above, providing an ever-changing dappled light effect. The use of timber provides a sense of warmth and helps to increase the wellbeing of patients, visitors and staff. The Bendigo Hospital development is considered a key milestone for central Victoria and will service the region well into the future.

© Peter Clarke
© Peter Clarke

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Bendigo, Victoria, Australia

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Bendigo Hospital / Silver Thomas Hanley + Bates Smart" 31 May 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/938939/bendigo-hospital-silver-thomas-hanley-plus-bates-smart> ISSN 0719-8884
© Peter Clarke

本迪戈综合医院 / Silver Thomas Hanley + Bates Smart

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.