Nita Residence / Aedifex

Nita Residence / Aedifex

© Carolina Tomaselli© Carolina Tomaselli© Carolina Tomaselli© Carolina Tomaselli+ 25

Morumbi, Brazil
  • Architects: Aedifex
  • Area Area of this architecture project Area:  2260 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2014
  • Photographs Photographs:  Carolina Tomaselli
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Eliane, Gerdau Corsa, TATU LAJES, Viapol
More SpecsLess Specs
© Carolina Tomaselli
© Carolina Tomaselli

Text description provided by the architects. The project starts from the formation of structural plans, which configures the space, basically determined by structure and spans, and small elements of non-structural seals. It is a residence for 4 residents, which includes an office area, entrance gallery, wine cellar, living room, kitchen, studio, 2 bedrooms, toilet, but the main idea is that all environments are related, and although there is a macro sectorization (intimate / social / service) environments intersect through galleries or small atriums.

© Carolina Tomaselli
© Carolina Tomaselli
Plan
Plan
© Carolina Tomaselli
© Carolina Tomaselli

The major landmark of the residence is the library with a capacity for 1,600 books, located right after the gallery entrance of the house, occupying the two-story high ceiling, and interfacing with the living room and office, which are separated by blocks. The double height still allows a mezzanine, which takes place on the external side, and accesses the upper part of the library, bringing a reinterpretation of the veranda of the Brazilian vernacular house, where the house visually relates to the street, even though it is elevated. The project brings variety references to Brazilian colonial architecture, with reinterpretations of the eaves and terraces.

© Carolina Tomaselli
© Carolina Tomaselli
View 02
View 02
© Carolina Tomaselli
© Carolina Tomaselli

The residence has cross ventilation in all environments, bringing greater thermal comfort. This mechanism occurs through hot air vents above double height,  and also through a garden on the slab, with undergrowth and tree mass up to 2m high, in addition, the dorms have openings to external areas located on the east side , and little openings on the west side, helping natural lighting, on both sides, however using sun breaks when necessary.

© Carolina Tomaselli
© Carolina Tomaselli

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Nita Residence / Aedifex" [Residência Nita / Aedifex] 07 May 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/938936/nita-residence-aedifex> ISSN 0719-8884
© Carolina Tomaselli

巴西‘图书馆’住宅 / Aedifex

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.