161 Collins Street Refurbishment / Bates Smart

161 Collins Street Refurbishment / Bates Smart

161 Collins Street Refurbishment / Bates Smart - Interior Photography, Living Room, Windows, Facade, Courtyard161 Collins Street Refurbishment / Bates Smart - Exterior Photography, Windows, Facade, Cityscape161 Collins Street Refurbishment / Bates Smart - Interior Photography, Table, Windows, Facade, Beam161 Collins Street Refurbishment / Bates Smart - Interior Photography+ 17

More SpecsLess Specs
161 Collins Street Refurbishment / Bates Smart - Exterior Photography, Windows, Facade, Cityscape
© Peter Clarke

Text description provided by the architects. International real estate firm Pembroke engaged Bates Smart to undertake an extensive refurbishment of the historic T&G building at the prestigious ‘Paris end’ of Collins Street in Melbourne’s CBD. Completed in 1928, the building is considered one of Melbourne’s most beautiful and occupies a significant corner address.

161 Collins Street Refurbishment / Bates Smart - Interior Photography, Windows, Door, Facade
© Peter Clarke

The project incorporated an extensive upgrade creating a world-class workplace environment. State-of-the-art tenant facilities, brand new end-of-trip facilities, and club-style concierge services are integrated into the design, with significant 4,000sqm campus-style floor plates included around the atrium.

161 Collins Street Refurbishment / Bates Smart - Interior Photography, Windows, Facade, Glass
© Peter Clarke
Lower Ground Floor
161 Collins Street Refurbishment / Bates Smart - Interior Photography
© Peter Clarke

The heart of the building is the new signature atrium, which has been transformed into a casual tenant-focused working lounge. A range of different spaces allows people to gather and relax, while daylight, natural materials, and greenery create a warm and inviting oasis-like space.

161 Collins Street Refurbishment / Bates Smart - Interior Photography, Table, Windows, Facade, Beam
© Peter Clarke

The project also successfully creates new clarity on the ground plane. The car park entry was relocated from Flinders Lane to Russell Street, allowing for a new pedestrian entrance via Flinders Lane and the provision of sightlines from Collins Street to Federation Square. The main entrance has also been reconfigured to form a clear and unobstructed entry, and a new canopy has been introduced of a proportion and scale appropriate for such a prestigious address.

161 Collins Street Refurbishment / Bates Smart - Interior Photography, Living Room, Windows, Facade, Courtyard
© Peter Clarke
Section A
161 Collins Street Refurbishment / Bates Smart - Interior Photography, Windows, Facade, Garden
© Peter Clarke

Overall, the redevelopment has generated a world-class, A-grade office environment befitting the prestigious Collins Street address and once again has become a true destination.

161 Collins Street Refurbishment / Bates Smart - Interior Photography, Brick, Handrail
© Peter Clarke

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Melbourne Victoria, Australia

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "161 Collins Street Refurbishment / Bates Smart" 06 Jun 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/938934/161-collins-street-refurbishment-bates-smart> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.