We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Spain Central Bank Logistics Yard / Vora Arquitectura + Virai Arquitectos

Spain Central Bank Logistics Yard / Vora Arquitectura + Virai Arquitectos

© Adrià Goula© Adrià Goula© Adrià Goula© Adrià Goula+ 25

  • Area Area of this architecture project Area:  10333 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Photographs Photographs:  Adrià Goula
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Hess Lighting
  • Lead Architects: Pere Buil, Toni Riba (vora), Juan Manuel Herranz, Marta Parra (virai arquitectos)
  • Design Team:adrià guardiet, karolina streimikyte (vora), stefania virgilo (virai arquitectos)
  • Engineering:Daniel Fernández
  • Collaborators:Miguel González-Carvajal (Dirección de Ejecución)
  • Construction:Ceinsa
  • City:Madrid
  • Country:Spain
More SpecsLess Specs
© Adrià Goula
© Adrià Goula

Text description provided by the architects. The brief was to redevelop the logistics yard in the interior of a city block that is occupied in its entirety by The Spain Central Bank headquarters. The intervention both merges and at the same time demarcates the pedestrian space and the vehicle area.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

The courtyard is defined by buildings of different periods, which enclose the city block, and their extensions into this central space, so that the yard is a sequence of rather long, narrow open-air spaces.

© Adrià Goula
© Adrià Goula
Project - Plan
Project - Plan
© Adrià Goula
© Adrià Goula

The function of the yard is operational and logistic: vehicle access to the underground parking inside the block; access and parking for the loading and unloading of various materials for the operation of the institution; access and parking of official vehicles, etc.

The intervention defines a single plane of paving, thus eradicating the physical boundary between the area for vehicles and the pedestrian space while establishing a soft demarcation between them that is impassable for vehicles but permeable for pedestrians.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

The basic materiality is unitary and simple – a single continuous physical substance, asphalt – and identity is transmitted by the application of a conceptual compositional motif which also defines the uses of the space, while the bands of granite, the same material as the plinth through which the building contacts the ground, are engraved with graphic motifs.

© Adrià Goula
© Adrià Goula
Banknotes - 3 periods
Banknotes - 3 periods
© Adrià Goula
© Adrià Goula

The bands of granite bestow signification on two scales, both abstract and poetic, invoking the function of the institution to which the space belongs, and its history. The signifying element here is paper money as manifestation of the virtual, symbolic value of money, with no direct equivalence in the value of the object that represents it.

Paper currency – the banknote – has certain common characteristics all over the world: rules of graphic composition, image application, watermarking and so on, which derive from the need to make it difficult to copy. These characteristics can be embodied in the materiality of the paper and in the composition of images through the drawing of lines. Their different thicknesses and directions mean that in close proximity these lines are clearly perceived as such while from a certain distance they are dissolved in another reading of applied images and textures. The composition of the paving generates a motif that refers to this graphic system.

© Adrià Goula
© Adrià Goula
Banknotes - patterns
Banknotes - patterns
© Adrià Goula
© Adrià Goula

At the same time the graphic patterns engraved on these bands of stone bear witness to the history of the institution, reflected in the phases of construction of the buildings that house it (1882-1891, 1927-1934 and 1969-1975). Three graphic patterns, three distinctly different styles, extracted and reinterpreted from the banknotes of the three genealogical moments of its construction, are applied to the bands located in each historical area.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

The application of this composition and these graphic patterns makes the logistics yard a truly genuine, particular space, over and above its functional and aesthetic value.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Madrid, Spain

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Spain Central Bank Logistics Yard / Vora Arquitectura + Virai Arquitectos" [Patio de operaciones Banco de España / Vora Arquitectura + Virai Arquitectos] 09 May 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/938829/spain-central-bank-logistics-yard-vora-arquitectura-plus-virai-arquitectos> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.