Pasargada House / Bernardo Horta Arquiteto + Meius Arquitetura

Pasargada House / Bernardo Horta Arquiteto + Meius Arquitetura

© Daniel Mansur © Daniel Mansur © Daniel Mansur © Daniel Mansur + 30

Nova Lima, Brazil
  • Area Area of this architecture project Area:  1819 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2017
  • Photographs Photographs:  Daniel Mansur
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: DuPont, Arcelor Mittal, Deca, Eucafloor, Flasan, Graphisoft SE, Trimble Navigation
  • Lead Architects: Bernardo Horta, Giulianno Camatta, Guilherme José
  • Project Team: João Pedro Lacerda, Artur Lacerda, Thomaz Marcatto
  • Engenharia Concreto E Fundação: Alls Engenharia
  • Engenharia Lsf: Marília Monteiro
  • Landscape: Marília Monteiro
  • Collaborators: Maurício Laje
More Specs Less Specs
© Daniel Mansur
© Daniel Mansur

Text description provided by the architects. The house is located in a condominium in Nova Lima, a county in the metropolitan region of Belo Horizonte, 25 km from the capital of Minas Gerais. Its simple volume is composed of two rectangular boxes with identical dimensions and external coverings that overlap by a perpendicular design. The contrast between the construction and the presence of the landscape delimits the built space and appropriates the scenery without competing with nature, however assuming human intervention.

© Daniel Mansur
© Daniel Mansur

The green of the vegetation and the blue of the sky transform the landscape and surround the house that permeates the spaces. The large openings frame and direct the views to the surrounding preserved trees, while the vegetation ensures privacy and shadows the internal spaces. The external faces of the logical and straight design, covered with metallic corrugated tile, contrast the organic forms and materiality of nature.

© Daniel Mansur
© Daniel Mansur
Ground floor plan
Ground floor plan
© Daniel Mansur
© Daniel Mansur

Valuing the external areas as much as the internal spaces, the implantation takes advantage of the dimensions of the available level and designs a patio between the two sectors - intimate and social. The overlapping of the volumes frees most of the flat area of ​​the land for the use of the external space contiguous to the social block of the program. A large sliding door opens the kitchen and living space to the landing, encouraging the collective use of spaces and providing possible simultaneous use - external and internal. The intimate part of the program - three bedrooms, an office and bathrooms - is isolated from the social area and eventually noisy to a second floor. The horizontal and vertical circulations act as a barrier between the spaces and the openings of the other environments aim for the native vegetation and for the south orientation of the lot.

© Daniel Mansur
© Daniel Mansur
Isometric View
Isometric View
© Daniel Mansur
© Daniel Mansur

The house was designed based on a mixed structural logic composed of heavy steel profiles - which structure the second floor, light steel frame (LSF) and concrete. The metallic mesh that uses cold-formed steel profiles makes up the entire structural box on the first and second floors. Braces, anchor bolts, connection plates, and reinforcement are part of the assembly kit fixed only by screws.

© Daniel Mansur
© Daniel Mansur

In the assembly system used, the parts come with the exact dimensioning according to the structural design and with the holes already made for connecting the parts, avoiding cutouts and leftover materials in the work. The external façades, as well as the roof structure, were covered with an impermeable blanket, ensuring watertightness against the presence of water or moisture. For the thermal and acoustic insulation the sandwich system was used on the walls, formed by plasterboard, rock wool, chipboard slabs and permeable membrane.

© Daniel Mansur
© Daniel Mansur

Taking as a premise of use the materials described above, the house became composed of materials that brought agility in its assembly.

© Daniel Mansur
© Daniel Mansur

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Pasargada House / Bernardo Horta Arquiteto + Meius Arquitetura" [Casa Pasargada / Bernardo Horta Arquiteto + Meius Arquitetura] 04 May 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/938724/pasargada-house-bernardo-horta-arquiteto-plus-meius-arquitetura> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.