We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Apartment Renovation for a Musician in Madrid / idearch studio

Apartment Renovation for a Musician in Madrid / idearch studio

© Joaquín Mosquera© Joaquín Mosquera© Joaquín Mosquera© Joaquín Mosquera+ 17

  • Architects: idearch studio
  • Area Area of this architecture project Area:  753 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Photographs Photographs:  Joaquín Mosquera
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
  • Lead Architects: Syra Abella, Joaquín Mosquera
  • Design Team:Syra Abella, Joaquín Mosquera
  • Collaborators:Laura Martín, Juan Pablo Ruiz
  • City:Madrid
  • Country:Spain
More SpecsLess Specs
© Joaquín Mosquera
© Joaquín Mosquera

Text description provided by the architects. With this project for a musician at the center of Madrid, we are presenting the fourth part of our Multiplying Architectures. In this case, we work on a too dark and close preexistent estate, habitual of ground level housings at historical center. The only natural light entered through two windows that were supposed to give light and ventilation to most part of the house.

© Joaquín Mosquera
© Joaquín Mosquera
Plan
Plan
© Joaquín Mosquera
© Joaquín Mosquera

The main goal was then liberating the previous spatial structure and eliminating all non-structural walls. From that point, diaphaneity is the tool that we used to introduce light so that we could multiply interior uses in the public area of the housing. The most important spaces then fulfill the most important traditional public functions of a house (living, dinning, kitchen), only depending on the furniture. But it also enjoys the multiplication of possible and versatile functions. By contrast, the more private spaces (bedroom, bath and closets) are more divided and segregated at the other part of the flat, darker and smaller.

© Joaquín Mosquera
© Joaquín Mosquera
© Joaquín Mosquera
© Joaquín Mosquera

After a detailed and technical study of the wooden existent structure, the decision was renovating it and bringing to life the most visual constructive elements that could give a representative and new identity to the project, that are the wooden structure and brick walls. The rest, pure white.

© Joaquín Mosquera
© Joaquín Mosquera

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Barrio de La Latina, Madrid, Spain

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Apartment Renovation for a Musician in Madrid / idearch studio" [Reforma diáfana / idearch studio] 03 May 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/938642/apartment-renovation-for-a-musician-in-madrid-idearch-studio> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.