We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Sista House / 2m2 architects

Sista House / 2m2 architects

© Kyungsub Shin© Kyungsub Shin© Kyungsub Shin© Kyungsub Shin+ 31

  • Architects: 2m2 architects
  • Area Area of this architecture project Area:  206
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Kyungsub Shin
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: FAKRO, Eagon Window
More SpecsLess Specs
© Kyungsub Shin
© Kyungsub Shin

Text description provided by the architects. Sinsu-dong, Mapo-gu, is a general residential area with many old houses in Seoul. The site where the Sista House is located borders on a narrow road that is less than 4 meters wide and the neighborhood was lagging behind after redevelopment efforts of many years had failed. Also, real estate brokers started to build illegal multiple housings in the alley instead of house owners who sold and left their homes. A young couple in their 30s wanted to build a rental house here for women. They were usually concerned with and felt a critical mind with housings for women.

© Kyungsub Shin
© Kyungsub Shin
Site plan
Site plan
© Kyungsub Shin
© Kyungsub Shin
© Kyungsub Shin
© Kyungsub Shin

After years of preparation to provide them with a good residential environment and they finally got a land contract, they banded together with young architects to solve the problem. The former landlord was a builder who decided to resell the land even though it had a good location with universities and many companies around, which is not far from subway stations. Since the width of the road bordering on the site was less than 4M, the area of ​​139㎡on the paper actually became 131㎡as 8㎡belonged to the road. In the end, the builder decided that it was not profitable and gave up on the land. Sista House, aiming for a comfortable and sensuous living environment for young women in their 20s and 30s, has given each space its own character to differentiate itself from existing multiple housings within its limited area and budget. The common staircase was designed with rough exposed concrete walls and stone burner floor finishing, avoiding embellishment as much as possible and revealing the texture of the material itself.

© Kyungsub Shin
© Kyungsub Shin

Conflicting atmosphere was intended against the private space which is a cozy place beyond the entrance of each house. The staircase facing the road is a common space inside the building, but on the contrary it is a private space outside the building. Therefore, by adding a layer through masonry work to the curtain wall of the staircase, it is advantageous for light and ventilation while blocking another’s eyes from outside. The private space is planned to be completely different from the staircase. The interior has more warm and comfortable feeling with oak tree flooring, white-tone walls and furniture. The window size is larger than that of conventional houses, which is advantageous for openness and lighting. For the building exterior material, clay bricks which mix well with the surroundings was mainly used and the coated metal panel that contrasts with bricks was used for the upper inclined walls and the same material was used to the upper part of the piloti parking lot, creating a sense of unity.

© Kyungsub Shin
© Kyungsub Shin

The flat composition of households consist of a household compositions with unique characteristics such as one-room house, two-room house, house with an outside yard and house with a high ceiling, reflecting tastes of various female residents. The first floor of the Sista House is a music hall for various social gatherings. It will be a community place where residents can interact and communicate with their surroundings through music. People who lived in the neighborhood for a long time like it, saying that the atmosphere of Sinsu-dong alley has already changed since the completion. It also plays a role of brightening and arousing the surroundings. I hope that the Sista House in which comfort and uniqueness contrast will be a new but familiar house in Sinsu-dong and become a house that remains in people’s memory for a long time.

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Seúl, South Korea

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Sista House / 2m2 architects" 04 May 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/938547/sista-house-2m2-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.