Bivouac Zoran Šimić Cabin / Filter Architecture

Bivouac Zoran Šimić Cabin / Filter Architecture

© Jadran Čilić © Jadran Čilić © Jadran Čilić © Zlatan Kurto + 18

  • Lead Architects: Kenan Vatrenjak
  • Design Team: Kenan Vatrenjak, Nedim Mutevelić, Asmir Mutevelić, Ibrica Jašarević, Vedad Islambegović
  • Clients: Mountaineering Club Željezničar
More Specs Less Specs
© Jadran Čilić
© Jadran Čilić
Plan Site
Plan Site
© Jadran Čilić
© Jadran Čilić

Text description provided by the architects. Bivouac Zoran Šimić is located on the remote mountain Visočica, Bosnia, and Herzegovina. It is the first object of this typology on the mountain that just recently has become more accessible due to the development of local road infrastructure. 

© Dženad Džino
© Dženad Džino

The bivouac is located at the edge of canyon Rakitnica that runs between mountains Visočica and Bjelašnica. It is one of few locations where trekking paths cross the canyon and connect two mountains. At this site, striking views open over the landscape, dominantly along the north-south axis. The project is conceived so to expose the visitor to these views, to make them ever-present, and accentuate the experience. Internal space is configured by three platforms that are simultaneously floor areas, beds, or benches. Two opposing platforms cascade towards entrance space thus enabling as much as nine visitors to sit facing each other. The outer form follows internal platforms arrangement so that the foot print of the object is reduced to the minimum and thus destructive terrain excavations. 

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Jadran Čilić
© Jadran Čilić
Longitudinal Section
Longitudinal Section

The bivouac was built with very limited resources, under difficult high mountain conditions, but with enormous voluntary engagement and cooperation that would be impossible in a purely commercial context. The main challenge in the construction was transportation, and for this purpose, the military helicopter unit was engaged for the transportation of construction material to the site. The fact that one of the lead architects is an experienced mountaineer has played a crucial role in the design of the bivouac, increasing the quality of the user’s experience. The architects of the Filter studio have also contributed to its actual building on the site, together with the members of the local mountaineering club Zeljeznicar, making this a genuine community-driven project.

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Visočica, Pridvorci, Bosnia and Herzegovina

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Bivouac Zoran Šimić Cabin / Filter Architecture" 03 May 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/938542/bivouac-zoran-simic-cabin-filter-architecture/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.