We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Blue House / PuertoyMartín - Arquitectura e Interiorismo

Blue House / PuertoyMartín - Arquitectura e Interiorismo

© Javier de Paz Garcia© Javier de Paz Garcia© Javier de Paz Garcia© Javier de Paz Garcia+ 21

More SpecsLess Specs
© Javier de Paz Garcia
© Javier de Paz Garcia

Text description provided by the architects. The design of ‘Blue House’ was determined from the very start of the process by the exposed concrete beam that runs parallel to the facade, dividing the apartment in two areas: the wide, sun-drenched space by the windows and balcony, and a long, narrow and much darker space on the entrance side.

© Javier de Paz Garcia
© Javier de Paz Garcia
Plan - Reformed state
Plan - Reformed state
© Javier de Paz Garcia
© Javier de Paz Garcia

To address this situation, we designed a ‘blue-coloured’ millwork piece along the entrance wall, extending the color on the ceiling towards the beam. This built-in piece provides with a working area, storage space, and a hidden washer & dryer set. Eventually, it could also hold an extra sleeping unit for guests with a comfortable couch below the shelves.

© Javier de Paz Garcia
© Javier de Paz Garcia
Longitudinal sections
Longitudinal sections
© Javier de Paz Garcia
© Javier de Paz Garcia

The open kitchen sits at the center of the apartment, raised on a one-step platform to solve the drainage connection to the only existing drainpipe. At the entrance of the bedroom, and taking advantage of the step, a walk-in closet has been placed, acting as a threshold to the room.

© Javier de Paz Garcia
© Javier de Paz Garcia

Throughout the apartment, a wood flooring of variable width was installed with a  45º rotation, in search of the light.

© Javier de Paz Garcia
© Javier de Paz Garcia

The finish of the millwork combines oak wood and blue-colored high pressure laminate, matching the color shades of the wallpaper that covers the wall under the beam.

© Javier de Paz Garcia
© Javier de Paz Garcia

On the corner of this volume, a custom-designed black metal bookcase and bottle rack serves as transition to the kitchen.

© Javier de Paz Garcia
© Javier de Paz Garcia

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Blue House / PuertoyMartín - Arquitectura e Interiorismo" [Casa azul / PuertoyMartín - Arquitectura e Interiorismo] 02 May 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/938529/blue-house-puertoymartin-arquitectura-e-interiorismo> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.