The SHN Residence / Doron Sheinman Architects

The SHN Residence / Doron Sheinman Architects

© Amit Gosher © Amit Gosher © Amit Gosher © Amit Gosher + 26

Neve Shalom, Israel
  • Area Area of this architecture project Area:  190
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Amit Gosher
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Cinca, Mutina, Zangra, Agglo Baghin, Global Carpentry - Arkady Baskin, Karelia, Trimble Navigation, Woodwin / Jelovica
  • Architect In Charge: Doron Sheinman, Noam Bitrany
More Specs Less Specs
© Amit Gosher
© Amit Gosher

Text by Lior Galili - The SHN residence at Neve Shalom is a private two-story building for single-family occupancy. Located at Wahat al-Salam / Neve Shalom - a one-of-a-kind Israeli Arab-Jewish village committed to cultural equity - the house's position embodies the experience of accommodation in terms of both openness and hospitality. Shaped in a 'U' around a celebratory entrance yard, the house's typology conveys an invitation to enter, while simultaneously functioning as a protective shield for its dwellers. The wide, open and well-lit space at the entrance floor creates continuity, which is gently interrupted by the various moments of attraction within it.

© Amit Gosher
© Amit Gosher
Plan
Plan
© Amit Gosher
© Amit Gosher
© Amit Gosher
© Amit Gosher

One of those moments is the living room. It functions both as part of the illusion of an extended interiority, and as a pivotal moment in and of itself. Placed at the intersection of the mesmerizing outdoor - far and near - views and the house's left and right wings, it defines a center of living that is responsive to both the residence's dwellers and the outer social context. At an axial distance of approximately 1.6 kilometers from the SHN Residence is the Latrun Monastery. The Monastery was founded by French Trappist monks in 1890; in 1970, with the establishment of the peace community of Wahat al-Salam / Neve Shalom, the monks granted the village its lands.

© Amit Gosher
© Amit Gosher

Attuned to its surrounding, the house is built out of respect for and reciprocity to its social setting. Set back by an existing row of olive trees, it functions not only as an attentive figure, but also as one that transforms external constraints into internal assets. The separation provided by the row of trees enhances privacy and protection, and at the same time allows for a clear organization of the lot. The trees' linearity, rhythm and distance from the adjacent lot played a significant role in the shaping of a ceremonial entrance which uses circulation as its unifying element.

© Amit Gosher
© Amit Gosher

The continuous nature of the outer and inner circulatory networks constructs a holistic experience of domestic travel in which a close, intimate familiarity with the building is gained through motion. What begins in an encircling gesture from the building's back to its front yard continues in a seamless circular motion within the main residence's staircase. These stairs naturally bind the more public space of the entrance floor and the upper, more private, residents' area. This integrated experience reaches its peak with a balcony overlooking the Ayalon Valley and the remarkable Latrun Hill.

© Amit Gosher
© Amit Gosher

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "The SHN Residence / Doron Sheinman Architects" 29 Apr 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/938364/the-shn-residence-doron-sheinman-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.