All
Projects
Products
Events
Competitions

Sassen Residence / SALT Architects

Sassen Residence / SALT Architects

© Linda Smal © Linda Smal © Linda Smal © Linda Smal + 32

Ciudad del Cabo, South Africa
  • Architects: SALT Architects
  • Area Area of this architecture project Area:  353
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Linda Smal
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Lunawood, Safintra, Artmar, Colorplus, Eagle Lighting, Everite, Joos Joiners, Oggie Hardwood Flooring
  • Architect In Charge: Jan Dirk Van Der Walt
  • Design Team: SALT Architects
  • Clients: Sean & Sharyn Sassen
  • Main Contractor: Musa Renovations and Projects
  • Engineering: AVCON Structural Engineers
  • Joinery: Joos Joiners
More Specs Less Specs

Text description provided by the architects. Nestled in a valley next to the Disa River, this virgin plot of land is surrounded by various peaks of Table Mountain National Park in Cape Town, South Africa. The larger area is known as Hout Bay, with the Afrikaans word “hout” meaning wood, referencing the large number of Yellow Wood trees the original Dutch Settlers found in the area when first arriving in the Cape. The area has mostly kept its rural character throughout the development of the greater Cape Town area with some of the larger plots exceeding a hectare in size.

© Linda Smal
© Linda Smal
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Linda Smal
© Linda Smal
© Linda Smal
© Linda Smal

Upon first discussion with the client we agreed that the new dwelling needs to draw from the rural like typology of farm buildings in the area, whilst still accommodating contemporary needs. Furthermore, two dwellings already existed on the property, and the placement of the building needed to be done in such a way that the feeling of spaciousness of the area is maintained. The building footprint was consequently decided to take shape as close as possible to the river without compromising the ecology of the Disa River. By placing the building closer to the south-eastern corner, only one of the other homes on the property is from the new home. Also, by placing it so far back, uninterrupted views of Table Mountain’s Geelklip Buttress and Myburgh Kloof are afforded. 

© Linda Smal
© Linda Smal

Upon establishing the position of the building on the site, placement of the functions could be logically deducted. The car garage, scullery and service yard is placed towards the western boundary of the site: closest to the neighboring property. This allowed the plan to open up towards the north and east of the property. The north-eastern corner is arguably the most important part of the layout. Here the living area opens up via cavity sliding glass doors to an external living area covered by the cantilevering main bedroom above. The importance of this corner is emphasized with the reference to the traditional barn like gable on the main bedroom façade. The roof forms an integral part to the design and was conceived specifically to address the scale of the building in the landscape.

© Linda Smal
© Linda Smal
West elevation
West elevation
© Linda Smal
© Linda Smal

The traditional gable ends taper towards a straight line, thereby referencing traditional architecture without an imposing scale. The main entrance to the building acts as link between the mountains to the north, and the river to the south. The entrance opens with large timber double doors, opening up to a double volume space framed with glass on either end and a flat concrete roof separating the two angled roof structures on either side. The entrance space opens at the southern end with a central pivot door that opens towards the garden leading to the Disa River. This entrance space also acts as a threshold between the kitchen and living areas on ground floor, and as separation between the main bedroom and kid’s bedrooms. 

 A number of design elements refer to the simplicity of an agricultural homestead - basic geometry with a simple palette of materials. The public living areas are distinguished from the more private bedrooms. This is done in a two-fold manner: a differentiation in level, and a contrast in material. White textured plastered walls frame the ground floor level where friends and family can be entertained. The upper floor - cladded in black timber - is reserved for the bedrooms and a family lounge overlooking the majestic mountains that surround the site.

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Sassen Residence / SALT Architects" 22 Apr 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/938000/sassen-residence-salt-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.