House With Two Faces / RT+Q Architects

House With Two Faces / RT+Q Architects
© Masano Kawana
© Masano Kawana

© Masano Kawana© Masano Kawana© Masano Kawana© Masano Kawana+ 17

  • Architects: RT+Q Architects
  • Area Area of this architecture project Area:  3500 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Masano Kawana
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Atlas Concorde, AutoDesk, Ergon, Toto, EDL, Polystone, Trimble Navigation
  • Lead Architects:Rene Tan
  • Design Team:Huang Wei, Rene Tan, TK Quek, Fiona Tan, Theodore Goh
  • Clients:Mr Kenneth Kan
  • Engineering:TNJ LLP
  • Consultants:HPX Consulting Engineers, WS Surveyorship Pte Ltd
  • Country:Singapore
More SpecsLess Specs
© Masano Kawana
© Masano Kawana

Text description provided by the architects. The Voluntarily Conserved Shophouse presented the unique opportunity to preserve a part of Singapore’s historical urban fabric as well as its architectural heritage. The house was designed as a dialogue between the new and the old. The massing is kept low due to the urban design guidelines, respecting and conserving not just its form itself but the genius loci of the street block. The unique site allowed for a double frontage – one facing Hoot Kiam Road and the other to the neglected back-lane.

© Masano Kawana
© Masano Kawana
Section
Section
© Masano Kawana
© Masano Kawana
© Masano Kawana
© Masano Kawana

 Affectionately dubbed the House with Two Faces, the house embraces its dual frontage, a dignified conserved shophouse and a modern extension of fritted glass and steel. Rather than turn its back to the back-lane, the dual fronting house allows activities to spill out into the back-lane, cultivating and embracing an otherwise unused and forgotten space. The rear extension is designed as a counterpoint to the ‘old’ front facade.

© Masano Kawana
© Masano Kawana

The staggered stepped terraced form breaks down the scale of the intervention and careful attention to the proportions of the form mitigates the impact on the urban skyline. The use of modern construction materials allows natural light to enter the narrow deep plot during the day and at night when lit, the house illuminates the back-lane with a warm glow not unlike an urban lantern. The House with Two Faces is a study of contrasts – of old and new, and raw vs finished construction, and the possibilities that lie therein.  

© Masano Kawana
© Masano Kawana

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House With Two Faces / RT+Q Architects" 24 Apr 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/937953/house-with-two-faces-rt-plus-q-architects> ISSN 0719-8884
© Masano Kawana

新加坡两面住宅,双面临街老屋改造 / RT+Q Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.