We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Stone House / Dake Architectural Design

Stone House / Dake Architectural Design

aerial view. Image Courtesy of Dake Architectural Designentrance. Image Courtesy of Dake Architectural DesignCourtesy of Dake Architectural Designexterior. Image Courtesy of Dake Architectural Design+ 27

Rizhao, China
More SpecsLess Specs
aerial view. Image Courtesy of Dake Architectural Design
aerial view. Image Courtesy of Dake Architectural Design

Text description provided by the architects. The project is located in the ancient village of Rizhao, Shandong Province, which has a profound sense of historical vicissitudes. More than 100 century-old houses are well preserved. The walls of the houses are mostly built of stones from the Banks of the nearby gully river, just like the faint fireworks left after the blooming of life. We can feel the splendor of that era from the mottle. When I first came to this place, I was surprised by its wild and quiet. The site is close to a hill on the east side and water on the west side. Three big trees stand in it. Party a wishes to build a new house here to meet the functions of rest and hospitality. Its place spirit gives the person with ambition conceals in wild yearning.

entrance. Image Courtesy of Dake Architectural Design
entrance. Image Courtesy of Dake Architectural Design

The creation of the architectural plan stems from the response to the design content and the site. We use the local unique stone materials to bring them back to a more important position, trying to create a “grown”contemporary building, Create a leisurely and complacent place spirit .We started with the original logic of the traditional residential houses in northern China as the original model. The courtyard space surrounded by three trees extended outwards, and the houses were arranged on all four sides. The spatial pattern was divided according to the flow lines and practical functions to meet catering, gathering, and accommodation Functional requirements. "There is a courtyard in the house, a house in the courtyard, a courtyard in the house, and a sky in the courtyard.",We hope that this is an exploration of "spiritual place".

top view. Image Courtesy of Dake Architectural Design
top view. Image Courtesy of Dake Architectural Design

Courtesy of Dake Architectural Design
Courtesy of Dake Architectural Design

The whole building is nestled at the foot of the hill, and the building volume surrounded by four sides includes a restaurant, a tea room, a guest room and a reception room.The windows of each room open opposite to the central courtyard. This arrangement ensures that the streamline is inward and the line of sight is outward. Based on privacy considerations, we also use a low wall of stone piles outside the window to define the outer space and the boundary of the building. Between the low wall and the outward-facing large-area window, a micro courtyard independent of the overall building is formed, which guarantees The lighting and vision of the indoor space also satisfy the conversion of private space and public space in the overall space.    

Courtesy of Dake Architectural Design
Courtesy of Dake Architectural Design
workshop. Image Courtesy of Dake Architectural Design
workshop. Image Courtesy of Dake Architectural Design

In order to fit well with the atmosphere of local ancient villages, we invited local craftsmen, whose exquisite craftsmanship is the key to the realization of this project. The entire building wall is made of stone, and the mottled texture of the stone gives the building a natural atmosphere, making it better integrated with the landscape environment.

exterior. Image Courtesy of Dake Architectural Design
exterior. Image Courtesy of Dake Architectural Design

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Stone House / Dake Architectural Design" 21 Apr 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/937766/stone-house-dake-architectural-design> ISSN 0719-8884
Courtesy of Dake Architectural Design

磐舍 / DK大可建筑设计

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.