Bore Service Building / Lie Øyen Arkitekter

Bore Service Building / Lie Øyen Arkitekter

© Erik Sæter Jørgensen© Erik Sæter Jørgensen© Erik Sæter Jørgensen© Erik Sæter Jørgensen+ 20

  • Design Team:Tai Grung, Kristoffer Øyen, Tanja Lie, Magnus Høyem et al
  • Clients:Statens Vegvesen / The Norwegian Public Roads Administration
  • Engineering:K. Apeland, v/Snorre Larsen
  • Country:Norway
More SpecsLess Specs
© Erik Sæter Jørgensen
© Erik Sæter Jørgensen

Text description provided by the architects. Bores beach is a long, fine-grained sand beach with an infinite horizon out at sea, popular among local sunbathers, dog-walkers and surfers. We wanted the project to fit in with the local, site specific materials of the landscape and still have a specificity of its own. It is constructed in concrete and glass, a massive object that will weather over time. We wanted the building to highlight and frame the surrounding nature, and that the functionality of the building could ease and enhance the visitors experience of the beach.

© Erik Sæter Jørgensen
© Erik Sæter Jørgensen
Site plan
Site plan
© Erik Sæter Jørgensen
© Erik Sæter Jørgensen

The tourist road service building comprises of a series of features such as toilets, outdoor showers, sitting benches and waste management facilities. Each feature branches off from a main ramp, creating a set of angles that add spatial complexity to the otherwise minimal construction. Apart from concrete, the building incorporates few other materials: the walls and ceiling of the toilets are covered in aluminum boards. Additionally, frosted glass doors have been added to the toilets to allow daylight to enter during the day and to light up the exterior during night.

© Erik Sæter Jørgensen
© Erik Sæter Jørgensen

The geometric construction creates spaces for shelter from wind or rain, and the toilets are the only parts of the building that contains both floors, walls and ceiling. Throughout the construction, walls, ceiling or floor is left open to frame or emphasize a part of the landscape, the horizon or the sky.

© Erik Sæter Jørgensen
© Erik Sæter Jørgensen

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Borestranda, 4352 Kleppe, Norway

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Bore Service Building / Lie Øyen Arkitekter" 21 Apr 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/937708/bore-service-building-lie-oyen-arkitekter> ISSN 0719-8884
© Erik Sæter Jørgensen

鲍尔服务中心,与海滩景观相融 / Lie Øyen Arkitekter

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.