We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Naru Cultural Space / Kim Seunghoy (Seoul National University) + KYWC Architects

Naru Cultural Space / Kim Seunghoy (Seoul National University) + KYWC Architects

© Kim Jaekyeong© Kim Jaekyeong© Kim Jaekyeong© Kim Jaekyeong+ 19

More SpecsLess Specs
© Kim Jaekyeong
© Kim Jaekyeong

Text description provided by the architects. Naru is a space designed for a renowned South Korea singer. The building is divided into three major programs; the cultural space spreads from the basement floor to the third floor, the parking lot is suspended on the fourth floor, and the singer’s living quarter is situated on the fifth and sixth floor. 

© Kim Jaekyeong
© Kim Jaekyeong

The cultural space that consists of exhibition spaces, café, and other cultural programs, is arranged in a skip-floor layout which as a whole presents a continuous unity of various spaces. Cultural activities regarding performances, exhibitions, sales and rest are planned to amalgamate with each other. 

© Kim Jaekyeong
© Kim Jaekyeong

In order for column-free interior space the exterior walls are designed to bear all structural loads. The architect’s desire to maximize openings on all faces of the building’s elevation is expressed through hollow exterior walls, only leaving the building’s necessary structural framework. 

© Kim Jaekyeong
© Kim Jaekyeong
© Kim Jaekyeong
© Kim Jaekyeong

Although the elevation presents a variation of hollow grids, yet there remains a sense of similarity with one and the other. These vast voids are musically segmented by aluminum sub-frames. Since the house is a space for a singer, the architect desired to deliver musical rhythms and melodies in its design. If the sub-frames produce the proportions of rhythm and harmony, the glass and tile in-fills of the frames capture the nuance of the gridded voids. Thus, some voids are brightly opened, and some are heavily sealed. 

© Kim Jaekyeong
© Kim Jaekyeong

The living quarter features traditional Korean housing characteristics according the client’s request. Seoul’s urban ‘Hanok’ is characterized by designing the house around a centralized courtyard. The client’s fondness of water is contained in the central courtyard and on the roof garden. 

Diagram
Diagram
Site Plan
Site Plan
Section
Section

Apparent in the cross-section of the building, Naru was planned as an attempt to contain various forms of lifestyles and musical space. Naru’s varying spaces of heights, delicate level changes, distinct areas, and as a whole these spatial characteristics are experienced like a beautiful song.

© Kim Jaekyeong
© Kim Jaekyeong

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:41 Donggyo-ro 41-gil, Yeonnam-dong, Mapo-gu, Seoul, South Korea

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Naru Cultural Space / Kim Seunghoy (Seoul National University) + KYWC Architects" 19 Apr 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/937632/naru-cultural-space-kywc-architects> ISSN 0719-8884
© Kim Jaekyeong

Naru 文化中心,歌手的家与工作室 / KYWC Architects + Kim Seunghoy (首尔国立大学)

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.