Gymnasium Villepreux / Joly&Loiret

Gymnasium Villepreux / Joly&Loiret

Gymnasium Villepreux / Joly&Loiret Gymnasium Villepreux / Joly&Loiret Gymnasium Villepreux / Joly&Loiret Gymnasium Villepreux / Joly&Loiret + 14

Villepreux, France
  • Architects: Joly&Loiret
  • Area Area of this architecture project Area:  2900
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2017
  • Architect In Charge: Joly&Loiret
  • Client: Ville de Villepreux
  • Structural Engineer: EVP
  • Civil Engineer: Urbatec
  • Mep Consultant, Ehq: L.Choulet
More Specs Less Specs

Text description provided by the architects. The particular position of this site, situated between countryside and the extending fringes of the town, instigates an interesting visual dialogue between two opposing scenes. On one side, seen from the main road or the fields, the project must blend into a rural environment of soil and vegetation. On the other side, however, it must find its place as part of a housing estate composed of bright, detached houses surrounded by gardens, giving the neighbourhood a particularly landscaped appearance.

Plan
Plan

In this in-between space, the project is neither urban nor rural. It is both. Seen from the plain surrounding Versailles, we have designed a simple and compact volume in dark brown, earthy hues to echo the colours and textures of agricultural furrows and ensure its incorporation into the wider landscape. Seen from the residential neighbourhood, the simple, sculptural volumes, rendered in paler tones, enter into a dialogue with the neighbouring buildings.

Detalle
Detalle

The space around the project, limited but open, has been landscaped to recreate the idea of the residential garden, enhancing the built form. Or rather the group of forms, since we decided to fragment the programme in order to reduce its bulk.  Enclosing the site, occasional walls form a succession of steps rising up in order to reduce the height of the project, bringing it into scale with the private houses and urban context.

On the route from the city to this new sports centre, two little forecourts, at the scale of the surrounding residential developments, lead to the entrance. They lead first to a garden, designed as a vegetal anti-chamber to the entrance hall, which leads on from it. Placed at the centre of the complex, the entrance hall holds a strategic and central position at the intersection of the horizontal and vertical circulation. On the ground floor, it provides access to two large gyms via their changing rooms, and upstairs to a meeting room, dance studio and to tiered seating giving a birds-eye view of the sports hall.

From inside are views onto the surrounding garden, which forms enclosed spaces, with their play of light and variety of planted experiences based on local and seasonal vegetation. These provide a link to the exterior while avoiding any potentially disruptive direct connection between the gym and the surrounding houses. The large sports halls are simple, bright spaces. Diffuse, homogenous, natural light is ensured by means of roof lights adapted for sports, as well as openings onto the gardens and the plain of Versailles from the seating of the large hall.

The constructive system is based on a timber structure in glulam for the large roof spans. The walls are built in 42cm-thick hollow terracotta bricks, which provide satisfactory thermal insulation and mechanical resistance without the need for supplementary insulation. A non-hydraulic lime render is applied to the outer facades, combined with a plaster render inside (a breathable wall). The system is simple, economic, long-lasting and environmentally sustainable.

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: 78450 Villepreux, France

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Gymnasium Villepreux / Joly&Loiret" 17 Apr 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/937630/gymnasium-villepreux-joly-and-loiret> ISSN 0719-8884

维勒普勒体育馆 / Joly&Loiret

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.