We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Green Corner House / Gussa

Green Corner House / Gussa

© Danta Collective© Danta Collective© Danta Collective© Danta Collective+ 15

Cahuita, Costa Rica
  • Architects: Gussa
  • Area Area of this architecture project Area:  120
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Danta Collective
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Extralum, Gussete, Intaco
  • Lead Architect: Gustavo Calderón
More SpecsLess Specs
© Danta Collective
© Danta Collective

Text description provided by the architects. The “Esquina Verde” project was conceived as a house that could eventually evolve into a rental lodge for tourists and explorers, who constantly visit the area because of it`s tropical rain forests and beautiful beaches, next to Cahuita National Park, in Limon. Known for heavy rains and high humidity most part of the year, the Caribbean side of the country host wide variety of animals, including insects and snakes to be accounted into the design of the project. Separating the structure from the ground, overhangs all around and open floor concept were took in consideration for this.

© Danta Collective
© Danta Collective
First floor plan
First floor plan
© Danta Collective
© Danta Collective

Houses in the Caribbean side were original constructed on wood piles, way above ground and animals, where breeze flows freely beneath the structure to keep it cool under the hot sun, but mainly constructed like this because of fast flooding’s caused by heavy rains and flat topography. For the steel frame we used a prefabricated Gussette bolted system, prebaricated near the city, with specialized workforce and materials it’s a perfect solution for tridimensional modularity in difficult places. One of the principal benefits is the optimization of ensemble costs on site which are greatly reduced.

© Danta Collective
© Danta Collective
© Danta Collective
© Danta Collective

Ship paint was applied to the structure for a heavy duty finish, with a much longer life span and just a once a year wash to remove dust from it. Palm overhangs were constructed and instaled by local aboriginal people. Sliding doors all around the spaces gives the user the option to open it all up for fresh air and breeze to flow, overhangs all around the perimeter decks enables the use of all the house, both under heavy sun or rain. For this particular project the client saved the wood of a hundred year old house that was being demolished, wood from the United States original brought to build workers houses of the banana plantations.

© Danta Collective
© Danta Collective
South elevation
South elevation

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Green Corner House / Gussa" [Casa Esquina Verde / Gussa] 16 Apr 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/937555/green-corner-house-gussa> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.