All
Projects
Products
Events
Competitions

Baliol Residence / Grieve Gillett Andersen

Baliol Residence / Grieve Gillett Andersen

© Sam Noonan © Sam Noonan © Sam Noonan © Sam Noonan + 19

  • Lead Architects: Dimitty Andersen
  • Design Team: Dimitty Andersen, Tim Fenton, Dino Vrynios, Kimberley Harbison
  • Clients: Private
  • Builder: Soriano Constructions
  • Engineering: PT Design
  • Landscape: Virginia Kennett Garden Design
More Specs Less Specs
© Sam Noonan
© Sam Noonan

Text description provided by the architects. The brief for Baliol Residence was to provide a three-bedroom family home with living areas and studio that would complement busy family life. The house is located in a tightly held suburb of Adelaide, South Australia within a Heritage Conservation Zone, where the urban context is characterised by large homes in landscape settings.

© Sam Noonan
© Sam Noonan

The design is complementary to its historical context with a clearly contemporary architectural response. The layout of the house is surprisingly modest for its location and the architecture captures a feeling of understated luxury that is engaging and enduring.

© Sam Noonan
© Sam Noonan
Floor Plan
Floor Plan
© Sam Noonan
© Sam Noonan

Despite the historic context, Baliol is clearly the new kid on the block. The barn shaped frontage gives way to an edgy modernist building form, which responds to the contemporary ease and practicality of busy family life. There is a modest number of rooms but a comfortable footprint and generous internal volume.

© Sam Noonan
© Sam Noonan

Key design features include two distinct building volumes that are interconnected through architectural treatment, while a concrete base plinth grounds and connects the building forms and creates a unifying design aesthetic at a large scale.

Section
Section

The windows and doors are full height to enable spatial flow internally and externally. Throughout the home materials and colour treatment are large scale to complement the scale of the building, and the interior design provides definition of space.

© Sam Noonan
© Sam Noonan

Externally details are spare and the design focuses on strong links to the garden and a simple materials palette. High quality materials including brass mesh, Basket Range sandstone, VM Zinc, steel plate, steel frames and polished concrete were used throughout the project in respect the site context. Visual clutter has been minimised at the macro scale with careful treatment of fencing, downpipes and the landscape design.

© Sam Noonan
© Sam Noonan

Sustainability was highly considered at the early stages of design for the house. The house is oriented with consideration of solar access and shading. Double glazed units minimise heat gain in summer and stabilise internal comfort throughout the year. Hydronic underfloor heating provides a long-term efficient heating solution for family comfort.

© Sam Noonan
© Sam Noonan

The slab is insulated to minimise heat loss and landscape elements close to the house were designed at the outset to minimise heat load surrounding the house. The tennis court is synthetic turf minimizing water consumption and ongoing maintenance.

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Baliol Residence / Grieve Gillett Andersen" 10 Apr 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/937325/baliol-residence-grieve-gillett-andersen/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.