We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

House at Serpong / Atelier Riri

House at Serpong / Atelier Riri

© Daniel Jiang© Daniel Jiang© Daniel Jiang© Daniel Jiang+ 32

Serpong Sub-District, Indonesia
  • Architects: Atelier Riri
  • Area Area of this architecture project Area:  318
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Daniel Jiang
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Bette, Boral, Daikin, Toto, YKK AP, thyssenkrupp, Acor, Arturo Flakes Multicolor, BYO Living, Indogress, Kayualam & K.B.J, Mowilex, Nexsta Niro Granite, Roman Ceramics, Toucan Eco Floors
More SpecsLess Specs
© Daniel Jiang
© Daniel Jiang

Text description provided by the architects. Living in a tropical climate like Indonesia brings a lot of perks for residential design, especially the high sun exposure and rainfall each year. Located in the typical suburban Jakarta provides the opportunity to respond towards the practicality of the tenant’s needs as well as the sustainable aspect of the environment. Especially the fact that most suburbans are well educated professionals and executives. The site is 437m2 located in a hook facing a public park on the west side, while the side facade is facing the south direction. To answer the challenge of a bright and warm sunlight in the evening, we came up with two approaches. 

© Daniel Jiang
© Daniel Jiang
First floor plan
First floor plan
© Daniel Jiang
© Daniel Jiang
© Daniel Jiang
© Daniel Jiang

The first one is a passive cooling response through detaching the building from any property boundary wall, so that each room would get indirect sunlight from the vertical void on every side of the house. Then, creating a stack effect with a central courtyard and a large void on the stair area, which then provides another shelter for the open area on the south side and minimizing the apertures on the west side. Moreover, adding a roof garden for a natural cooling agent for the space below.

© Daniel Jiang
© Daniel Jiang

The second approach is an active cooling response with an energy saving AC, solar panel system and implementing rainwater harvesting in the rooftop garden. This house consists of 4 levels, with each floor for a different function. The first floor is the garage and service area,the second floor is the living and family area, the third floor is where all the bedrooms are and last but not least, the top floor, functioned as the private recreational area. This house aimed to redefine the modern community of people in Indonesia with a strong composition form using dominant and contextual natural materials. Each stone, wood, rattan and metal provides unique textural identities in a dynamic line and form. 

© Daniel Jiang
© Daniel Jiang

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House at Serpong / Atelier Riri" 12 Apr 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/937310/house-at-serpong-atelier-riri> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.