All
Projects
Products
Events
Competitions

Kowa Public Apartment Complex in Mihama / studio velocity

Kowa Public Apartment Complex in Mihama / studio velocity

Courtesy of studio velocity Courtesy of studio velocity Courtesy of studio velocity Courtesy of studio velocity + 10

  • Architects: studio velocity
  • Area Area of this architecture project Area:  497
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2017
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: TAJIMA ROOFING, vectorworks 2016
  • Architect In Charge: studio velocity
  • Design Team: studio velocity
More Specs Less Specs
Courtesy of studio velocity
Courtesy of studio velocity

Text description provided by the architects. This project is about rebuilding a housing complex in Mihama, a town situated on the seaside on the southern tip of a peninsula in Aichi prefecture. Housing complexes construction began in the 1950s facing many problems such as aging, a decrease in the number of households, structural decline, etc. The existing complex housing is no exception, therefore it was decided to tear down some of the unusable two-storey-PC-buildings. On this rebuilding, we decided to create place which is friendly environment for family with children and old people as well instead of reducing number of house.

Courtesy of studio velocity
Courtesy of studio velocity
Plan
Plan
Courtesy of studio velocity
Courtesy of studio velocity

Mihama is a seaside city near the Chita Peninsula Cap, but located far from the urban area. So, in the last few years the population has decreased exceeding the prefectural average. One of the wishes of the town was to stop those problem by support for child-rearing generation and move from town outside We created ambiguous boundary of private territory and public territory by large roof of every house which covers the public alley and private  room.

Courtesy of studio velocity
Courtesy of studio velocity

Each of the 10 buildings is surrounded by a wooden deck (enngawa) that welcomes the neighbors and connects the alley and the living room.The main goal of the project was creating environment which blend complex housing and detached housing byopen each building’s living room towards all 4 directions, not being interrupted by two diagonally inserted cores - the bedroom and the bathroom, which leave the living room’s centre open as a connection. This is resulting in an overflowing internal life, which in turn leads to residents engaging with each other, when stepping out of their living room using the engawa like deck under the eaves of each independent house.

Courtesy of studio velocity
Courtesy of studio velocity
Sections
Sections
Courtesy of studio velocity
Courtesy of studio velocity

General complex housing has resident who aging and settlement , however this complex living 8 young family and 1 migrant household from outside the town of the 10 house. Three months after they started living in this building , we visited the building. One woman was playing in the garden with a baby boy, the neighbor’s son.Two families, composed by two mothers and three elementary school children, gathered to have a late lunch together.One of them asked by her mother brought a food she had cooked to another family next door.In the alley, underneath the shade of the large roofs, two women were talking and a boy was riding his small bicycle. Sewed the gap between the old and the new, the children’s voices of the new neighborhood blew away with the sea breeze.

Courtesy of studio velocity
Courtesy of studio velocity

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Aichi, Japan

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Kowa Public Apartment Complex in Mihama / studio velocity" 10 Apr 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/937228/kowa-public-apartment-complex-in-mihama-studio-velocity/> ISSN 0719-8884
Courtesy of studio velocity

美滨町Kowa公寓综合体 / studio velocity

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.