House Extension in Brussels / Atelier Tom Vanhee

House Extension in Brussels / Atelier Tom Vanhee

© Stijn Bollaert © Stijn Bollaert © Stijn Bollaert © Stijn Bollaert + 23

Brussels, Belgium
  • Engineering: Lime
  • Contractor: Dr Construct
More Specs Less Specs
© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert

Text description provided by the architects. The client is living in one of the rare well-kept laborers houses in the garden city in Brussels.  The house was really small and needed more relation with the garden.  Inspired by the many concrete fences and garden houses in the suburb, we build a concrete enlargement to the house.

© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert
New floor plan
New floor plan
© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert

The extension brings the house an extra living space for dining, sitting, and storage. It opens the house to the garden and is integrating to the neighbour by reducing it’s height.  Inspired by the white and dark existing steel windows, the new windows and glazed doors get also a dark frame with small opening parts. 

© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert

Building connections are accentuated in the interior : wooden frames around windows, black tiles in the floor between old and new.

© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "House Extension in Brussels / Atelier Tom Vanhee" 07 Apr 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/937004/house-extension-in-brussels-atelier-tom-vanhee/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.