All
Projects
Products
Events
Competitions

Baraka Seaside Residence / PAD10 Architects

Baraka Seaside Residence / PAD10 Architects

© João Morgado Architectural Photography © João Morgado Architectural Photography © João Morgado Architectural Photography © João Morgado Architectural Photography + 22

Al Ad'ami, Kuwait
  • Architect In Charge: Naji Moujaes
  • Design Team: PAD10 Architects, Peter Cleven, Mohammad Nizamuddin, Raymund Yadao, Yousef Nizami
  • Landscape Architects: PAD10 Architects + Designers
  • Mep Engineer: Nadim Soueidy
  • Structural Engineers: Vladimir Bauer, MBCo, Ahmad El Safory
  • General Contractor: Back Combined Company
More Specs Less Specs
© João Morgado Architectural Photography
© João Morgado Architectural Photography

Text description provided by the architects. Approached by the Client with an archetype (a barn), we celebrated it rather than suppress it, by elevating it from its site, while treating all other structures as non-architectural; submerging one within the landscape, to be one with it, and merging the other with the perimeter concrete fence. Elevating the barn (family house) maximizes its views without blocking the same to rear structures on the relatively deep site.

© João Morgado Architectural Photography
© João Morgado Architectural Photography
Ground floor plan
Ground floor plan
© João Morgado Architectural Photography
© João Morgado Architectural Photography
© João Morgado Architectural Photography
© João Morgado Architectural Photography

The elevated barn, spanning in between the service core on one side and the elevated landscape on the other, provides a see-through and an underpass connecting two landscapes; the central garden and the sand beach/poolside.A barn door slides along the ground floor to reclaim privacy from the opposite diwaniya, by zapping in between the living and in/out rooms. The kitchen is centered in between the dining room, that opens to sea views, and the BBQ outdoor deck in the central garden. The support areas (kitchen, guest bathroom, and cellar) are topped by service quarters (maids quarters, laundry room) on the mezzanine floor, tucked below the first floor’s family areas (sitting rooms, playrooms, master suite, and kids’ en-suite bedrooms).

© João Morgado Architectural Photography
© João Morgado Architectural Photography

Access to upstairs is through a side service stair and a central one that is concealed within a central library, separating living from In/out TV room. The ‘guesthouse’, wedges between two landscapes, is connected to it at multiple levels: The living quarters (living, dining, open kitchen, and library have their façade) on the ground floor, the sleeping quarters (master suite, three en-suite guest bedrooms, a sitting area, and pantry) - via a courtyard alongside the guest bedrooms façade - on the first floor, and the clay studio via a roof garden. The geometric overlap between the 2 structures (guesthouse and barn) is a direct interpretation of a frequently required programmatic one; connecting the mum’s hosting area in the guest house to the kids’ playroom in the barn. This is achieved via a shortcut ‘secret corridor’ embedded within the wood cladded library snaking both structures.

© João Morgado Architectural Photography
© João Morgado Architectural Photography
Sections
Sections
© João Morgado Architectural Photography
© João Morgado Architectural Photography

The ‘diwaniya’ is a gathering area, usually for the father, to host and entertain his friends. The ground floor has a main hall, open on 3 sides of the landscape and served with separate entrance. The side along the service alleyway has the live-in couple living quarters, the kitchen, the guest bathroom, and the gym. The first floor has the sleeping quarters; a master suite and 4 guest en-suite bedrooms. The parking basement, a 20m clear span and 4m high, is fit for cars and boats. Accessed by a ramp, that also leads to a slipway, the basement is also directly accessed from inside by the guesthouse, diwaniya, and central garden. Additional to the parking, the basement has technical areas, staff living quarters, and home theater.

© João Morgado Architectural Photography
© João Morgado Architectural Photography

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Baraka Seaside Residence / PAD10 Architects" 04 Apr 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/936829/chalet-66-pad10-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.