All
Projects
Products
Events
Competitions

Daita2019 House / Suzuko Yamada Architects

Daita2019 House / Suzuko Yamada Architects

© Yurika Kono © Yurika Kono © Yurika Kono © Yurika Kono + 39

  • Area Area of this architecture project Area:  138
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Yurika Kono
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Louis Poulsen
  • Architect In Charge: Suzuko Yamada
  • Design Team: Suzuko Yamada Architects
  • Structural Engineers: TECTONICA INCORPORATED, Yoshinori Suzuki, Hinako Igarashi, Tokyo University of the Arts, Mitsuhiro Kanada
  • General Contractor: Build Lab, Mitsuhiko Niihori
More Specs Less Specs
© Yurika Kono
© Yurika Kono

Text description provided by the architects. While designing this house, I remembered the Rwanda forest where I visited a few years ago. It is a vast forest of the Virunga Volcanoes, where the border of the three countries of Rwanda, Congo and Uganda is, and where wild mountain gorillas live their everyday lives as they travel. When we caught up with a troop of gorillas by the guidance of local people, they just sat down and rested among soft bushes in an open space of the forest. Infant gorillas played upon the trees and ran around among adult gorillas, while each adult settled comfortably in the grass, to groom themselves or to eat grass and tree bark. It was like a scene in a house. They found their places among dense trees and improvised their houses. Though there are no walls or roofs, trees, tall grass and creepers entwined with them, the overlaps and outlines created by unevenness of the terrain, were enclosing the presence of inhabitants, to form a comfortable density that can be called a house. This is the vernacular architecture in the gorilla forest.

© Yurika Kono
© Yurika Kono
Sections and Elevations
Sections and Elevations
© Yurika Kono
© Yurika Kono

What if there is such a house, in a small corner of a residential area in Tokyo? Is it possible to create a house, where a bare life is softly enclosed with layers of linear materials and objects to shape various depths, and where is a little far from the sun and eyes of people in streets? In order to achieve it, I first decided to emphasize linear elements radically both inside and outside the house.

© Yurika Kono
© Yurika Kono

Structural materials are exposed so that joints and bonded parts can be seen from the side. There is no wall between the house and its garden, but a composite of windows and joinery assembled together. In addition to structural elements such as squared timbers, steel members, pillars and beams of single pipes and bracings, there are staircases, balustrades, window frames, furniture, curtains, books, clothing and other sundries, trees, pot-plants, bicycles, a watering pot, shovels, and moreover, a huge amount of books, videotapes, DVDs etc. of the resident's video production-work, being scattered around to shape varied scenes of life. Layers of lines are interwoven from the outside to the inside of the building, so that each inhabitant can live freely and find one's own relaxing environment.

© Yurika Kono
© Yurika Kono
Plans
Plans
© Yurika Kono
© Yurika Kono

For the garden, I selected many edible plants such as fruit trees, herbs, vegetables, and plants that can be used as cut flowers when pruning. I extended the living space and the terraces that serve as platforms for harvesting, put a staircase around trees that require regular pruning, and laid a catwalk by the road along the fence where vines grow, within the frames of steel pipes. Just as the structures and objects coexist inside the house without negating each other, I Planned the structures and plants to make a density together Outside.

© Yurika Kono
© Yurika Kono

Due to the cost, maintainability, future possibility of expansion and reconstruction, I chose wooden structure for the interior while the exterior structure is made of steel. Single pipes can be easily assembled and disassembled by clamps, so it is possible to customize according to demand of daily life, such as changing doorways, adding a new balustrade, setting a plant strut or a wash-line pole to hanging things. The boundary between the building and the garden is made up of aluminum, wooden and steel sashes according to the requirements of each room. There are large and small sliding windows, projecting windows, single swing windows and jalousie windows. By opening and closing these sashes, the house flows into the garden and the garden sneaks into the house, thus overlapped two scenes have created a comfortable living space just like a gorilla forest.

© Yurika Kono
© Yurika Kono

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Daita2019 House / Suzuko Yamada Architects" 02 Apr 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/936735/daita2019-house-suzuko-yamada-architects/> ISSN 0719-8884
© Yurika Kono

Daita2019 私宅,‘交错钢架’森林中的闲适生活 / 山田纱子建筑设计事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.