Apartment Matryoshka in Madrid / Mariana de Delás + Marcos Duffo

Apartment Matryoshka in Madrid / Mariana de Delás + Marcos Duffo

© Imagen Subliminal© Imagen Subliminal© Imagen Subliminal© Imagen Subliminal+ 16

  • Area Area of this architecture project Area:  59
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Imagen Subliminal
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: JUNG, Parador, Jallut Pinturas, Nuarco Construcción, Ovalamp
  • Lead Architects:Mariana de Delás, Marcos Duffo
  • Design Team:Equipo
  • City:Madrid
  • Country:Spain
More SpecsLess Specs
© Imagen Subliminal
© Imagen Subliminal

Text description provided by the architects. This 58 sqm attic sited in the center of Madrid was formally divided into many small rooms which were accessed by a central hallway. All light and ventilation came in through tiny skylights along the continuous slanted roof plane. The client had a very tight budget and insisted in wanting two complete bedrooms with their own bathroom as he envisioned the apartment to be ideal for university student rental.

© Imagen Subliminal
© Imagen Subliminal
Planta renovada
Planta renovada
© Imagen Subliminal
© Imagen Subliminal

The first gesture to accommodate the program was to clean everything up, demolishing all partitions and sanitary elements followed by unifying the disperse skylights to make them bigger, more in number and structured. As much of the apartment was quite low in height, bringing as much light inside as possible was primordial. Once light and order were fixed, to implement the program, the main proposal was to create a single elevated volume which would concentrate and optimize the space by generating the two ensuite bedrooms. This new volume keeps the top of exterior partition counter slanting perpendicular to the main inclination making the tallest point of the exterior roof visible throughout the apartment , thus increasing the sense of amplitude and continuity.

© Imagen Subliminal
© Imagen Subliminal
Axo
Axo
© Imagen Subliminal
© Imagen Subliminal

The elevation by 40cm of this volume adds a sense of privacy to the rooms towards the main common area and at the same time allows for all installations, services and sanitaries (MEP) to be installed underneath , giving more flexibility to the plan layout and avoiding to break roof and walls to pass installations thus making the works faster and more economical. To finish up this volume, it was decided to coat it with a solid tiled plinth making it resistant to use and giving it a fresh mediterranean look. On top of this new partition and slanted roof , glass openings are also introduced to double up the light coming in and out of the private and public spaces. The main common area is kept as open as possible where future tenants will be allowed to decorate and finish as they wish.

© Imagen Subliminal
© Imagen Subliminal

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Chamberí, Madrid, Spain

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Apartment Matryoshka in Madrid / Mariana de Delás + Marcos Duffo" [Departamento Madrid Matryoshka / Mariana de Delás + Marcos Duffo] 01 Apr 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/936393/apartment-matryoshka-in-madrid-mariana-de-delas-plus-marcos-duffo> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.