All
Projects
Products
Events
Competitions

Bellary House / Gaurav Roy Choudhury Architects GRCA

Bellary House / Gaurav Roy Choudhury Architects GRCA

The mezzanine and first floor split level. Image © Niveditaa Gupta The Family Room from the passage through the terrace steps. Image © Niveditaa Gupta View of the garden from the Reading Space. Image © Niveditaa Gupta Street view from the North West corner	. Image © Niveditaa Gupta + 40

Ballari, India
  • Area Area of this architecture project Area:  3700.0
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2017
  • Photographs Photographs:  Niveditaa Gupta
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Asian Paints, Autodesk Sketch, Dr. Fixit, Greenlam, Heritage, NITCO TILES, Ozone, ProgeCAD, SketchUp
  • Design Team: Gaurav Roy Choudhury , Vijay Rai, Abhishek Pawar, Satyanarayan, Stefan Fernandes , Sachin Gujjar
More Specs Less Specs
The North East Street View at dusk. Image © Niveditaa Gupta
The North East Street View at dusk. Image © Niveditaa Gupta

Text description provided by the architects. The Bellary House is located in the small town of Bellary known for its Iron Ore mines, boulder landscape, historic ruins and its hot and dry climate. The house is located in one of Bellary's transforming neighborhoods, which is currently seeing a lot of the older modest houses give way to more grander villas. The house sits on a corner site on edge of this slow but steady transformation. The site with  its dimensions of 60 x 40 ft has its longer edge towards the busier west street and its quieter shorter edge towards the north street. The house is designed to stave off the outside heat and create cool currents within it so as to form a convectional micro-climate. The outside walls wrap the house in this gesture of protection, pierced only with small and mass produced precast concrete windows that dot this exterior. The windows are kept small with heavy eaves to keep away the harsh sun.

The mezzanine and first floor split level. Image © Niveditaa Gupta
The mezzanine and first floor split level. Image © Niveditaa Gupta
Section CC
Section CC
Climbing down the staircase to the terrace to the passage below. Image © Niveditaa Gupta
Climbing down the staircase to the terrace to the passage below. Image © Niveditaa Gupta
The glass Terrace staircase from below. Image © Niveditaa Gupta
The glass Terrace staircase from below. Image © Niveditaa Gupta

An elevated garden is set in the north east corner as a generator of this microclimate. It is kept open to sky in the shadow of the sun to create currents that flow through the house, just like the light that reflects into the house of its cool surfaces. This Terrace garden is on a mezzanine level as its serves both the ground and the first floor with this generosity of spirit and soft textures. The family is a small family of four (a couple with two children), with the grandparents having a room on the ground floor for when they visit. The energy of the family and their generosity and simplicity is at the core of this house.

The Terrace Garden / Family Room corner. Image © Niveditaa Gupta
The Terrace Garden / Family Room corner. Image © Niveditaa Gupta

The spatial concept of the house was to elongate the experience of the house along the length of the site; to create ephemeral stretched out memories along this length of laughter and fun, of busy-ness and lethargy, of daily rituals and 'those special days'. This length is opened up by lowering the east half of the house, by tucking in the car park, the helper's room , stores and the utility areas under it. The Terrace garden, the Family Room and the Kitchen line up north to south as the spaces along this length with a Bedroom coming at the southern end of this mezzanine. The kitchen here is kept open as a cut out along this length to break certain traditional notions attached to it (especially where women folk disappear into), and also to allow for a more inclusive 'family' space.

The Kitchen opens  into the passage above and the dining below. Image © Niveditaa Gupta
The Kitchen opens into the passage above and the dining below. Image © Niveditaa Gupta

The mezzanine becomes the catalyst in developing the spaces of this house, as it hovers in between the long and open living cum dining on the ground floor and the private bedrooms on the first floor. The low height scales down the house, personalizes the gaze lines of interactions and dissolves the spaces as a gradation rather than a stack. The mezzanine Bedroom is especially designed to 'keep an eye' on the old grandparents residing in the ground floor bedroom  through a small courtyard which also serves as their 'private' garden, a light well and a back drop for Pooja / Temple. The Western block of the house is more traditional in terms of the stack.

The Terrace Garden / Family Room corner. Image © Niveditaa Gupta
The Terrace Garden / Family Room corner. Image © Niveditaa Gupta
Ground floor plan
Ground floor plan
The garden corner wall from the outside (from north). Image © Niveditaa Gupta
The garden corner wall from the outside (from north). Image © Niveditaa Gupta

The Entry has a skylight from which one sees the plants above, on entering the house. It leads to large and long Living and Dining space which becomes the more formal and grander part of the house. The grandparents' bedroom is at the southern end of this block. The upstairs houses two bedrooms in a row, with a long passage terminating towards the north in the Reading Space, which overlooks the Terrace Garden. The House becomes more private every step one takes. The use of the volumes creates imaginary lines of division in public and private access sometimes contradicting the sense of openness it evokes. The Bellary House is an attempt to invert small town aspirations for big city ideas. It rejects them by addressing space and the energy of a home in a primal way.

Street view from the North West corner	. Image © Niveditaa Gupta
Street view from the North West corner . Image © Niveditaa Gupta

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Bellary House / Gaurav Roy Choudhury Architects GRCA" 26 Mar 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/936346/bellary-house-gaurav-roy-choudhury-architects-grca/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.