Fanzheng Restaurant and Tripsay Hotel / FZZF

Fanzheng Restaurant and Tripsay Hotel / FZZF

Restaurant on the basement floor. Image © Chuan HeSuite with city view. Image © Chuan HeFirst floor restaurant. Image © Chuan HeSuite with city view. Image © Chuan He+ 33

  • Architects: FZZF Studio
  • Area Area of this architecture project Area:  900
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Chuan He
Entrance. Image © Chuan He
Entrance. Image © Chuan He

Project Background. The overall renovation project of Fanzheng Restaurant and Tripsay Hotel is located in Yutian village, Shenzhen city which is at the intersection of modern prosperity and obsolescence. The new and old neighborhoods present the changes and connections of the city, bringing new propositions about urban renewal.

First floor restaurant. Image © Chuan He
First floor restaurant. Image © Chuan He

Overview. The building consists of seven floors, including the basement floor, Fanzheng restaurant on the first floor, and 16 guest rooms of Tripsay Hotel on the second to sixth floors. Based on the beam-column frame of the original building, Fanzheng architectural company realizes multiple functions within the boundaries of order and brings people a fresh and dynamic urban experience.

First floor restaurant. Image © Chuan He
First floor restaurant. Image © Chuan He

Daylighting. The open floor and a floor-to-ceiling glass of the building give people an intimate and spacious comfort. Appropriate lighting ensures the quality of the basic experience of the project. At the same time, to some extent, we also hope to retain the feeling of dark and deep as it is a village in the city, presenting the characteristics of the building itself and its harmonious relationship with the surrounding environment.

First floor restaurant. Image © Chuan He
First floor restaurant. Image © Chuan He
First floor plan
First floor plan

On the first to sixth floors, the bright and transparent window scenery and the grace of light and shadow are unreservedly packed into this space. On the basement floor, the dot-shaped lights create a lazy atmosphere. We use the light source to create two different atmospheres to realize the scene change for different emotions.

Restaurant on the basement floor. Image © Chuan He
Restaurant on the basement floor. Image © Chuan He

Spatial Structure. In a limited space, reduce the flow of public areas and maximize the area of the guest room. Strengthen the beam and column structure of the original building, and utilize this to showcase the division of spatial order and function.

Restaurant on the basement floor. Image © Chuan He
Restaurant on the basement floor. Image © Chuan He
Basement floor plan
Basement floor plan
Restaurant on the basement floor. Image © Chuan He
Restaurant on the basement floor. Image © Chuan He

Functional Area Division. Break the division of accommodation’s original functional areas and decentralize the functions in the guest rooms so as to maximize the use and experience of space. The shower, toilet, and washstand in the bathroom of the guest room have achieved a completely independent separation. It will be more convenient to use when crowds of people check-in and the dryness and cleanliness of the bathroom space is also guaranteed.

Suite with city view. Image © Chuan He
Suite with city view. Image © Chuan He

Spatial Hierarchy. Increase the vertical height difference level; the aisles and corner facilities lengthen the moving line. This design can reduce the disadvantages of limited space while simultaneously limiting the level of space and experience in a limited area.

Suite with city view. Image © Chuan He
Suite with city view. Image © Chuan He
Suite with city view. Image © Chuan He
Suite with city view. Image © Chuan He

Materials. We add the wood material to the exposed cement wall in order to create a cozy atmosphere as the latter is a little bit rustic and slightly rough. Picking out the right building material and suitable auxiliaries help present a comfortable and natural state. The formal decoration is removed, so that the material itself becomes a kind of landscaping, thus endowing the entire space with tension and recognition.

Restaurant on the basement floor. Image © Chuan He
Restaurant on the basement floor. Image © Chuan He

Nietzsche once said: “In architecture, people’s sense of pride, people’s gravitational success, and will to seek rights all show a visible shape.” We enter the bureau, we do not care about industrial upgrading but people’s connection and the recovery of the community. We hope that this project is not just a physical space, but an accessible field, which can become a place where people are willing to stay in this rushing society.

Restaurant on the basement floor. Image © Chuan He
Restaurant on the basement floor. Image © Chuan He

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:49 Nanyuan Road, Futian District, Shenzhen, Guangdong, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Fanzheng Restaurant and Tripsay Hotel / FZZF" 27 Mar 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/936292/fanzheng-restaurant-and-tripsay-hotel-fzzf> ISSN 0719-8884
Entrance. Image © Chuan He

反正餐厅及取舍行旅酒店整体改造 / 反正建筑事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.