Big Rock House / FabrikG

Big Rock House / FabrikG

© Paola Lopez Gonzalez © Paola Lopez Gonzalez © Paola Lopez Gonzalez © Paola Lopez Gonzalez + 31

  • Architects: fabriKG
  • Area Area of this architecture project Area:  103
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2014
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Cemex, Calidra, Fierro y Lamina, SAYER, Trimble Navigation
  • Lead Architect: Gonzalo Elizarraras
  • Design Team: Gonzalo Elizarraras, Marco Antonio Rico, Eduardo Manriquez, Arturo Ojeda, Luis Parra, Carlos Espino, Daniel Moyano, Rodrigo Ramos, Gina Mendoza
  • Clients: Kathy Christopherson
  • Furniture Design: Juan Diego Perez / BC Design Studio
  • Interiors: Julieta Talamante / Villa Valentina
  • Solar Design: Erwin Lapschies/EcoSmart
  • Landscaping: fabriKG
  • Consults: Earthdwell
  • Construction: Vimar Contactors
More Specs Less Specs
© Paola Lopez Gonzalez
© Paola Lopez Gonzalez

Text description provided by the architects. Located at 800m above sea level, Big Rock is developed on the slopes of Laguna Hills facing the Sea of Cortez, in Baja California Sur Peninsula, Mexico. The access is via a dirt road that runs along the east coast of Los Cabos, 20 minutes (9km) from the nearest infrastructure network.

© Paola Lopez Gonzalez
© Paola Lopez Gonzalez

The privileged situation of the project gives life to the architecture, which is born in and adapts to the place, making the large granite stones and natural elements the main theme of the project, as they define the limits of the intervention.

© Paola Lopez Gonzalez
© Paola Lopez Gonzalez
Ground Floor
Ground Floor

Solar movements define the location of the program and the scale of each volume. This passive solar design fosters a comfortable environment all year round. The house is generated based on three volumes that in turn create a central distribution courtyard. Brick lattices allow visual permeability towards the surrounding nature while delimiting the private area. The main volume is to the south, housing the common areas and a terrace overlooking the Sea of Cortez, to the west, a lower terrace with a view of the mountain, and to the east, the largest rock defines the location of the main room, away from the common areas.

© Paola Lopez Gonzalez
© Paola Lopez Gonzalez

The walls of compacted earth are camouflaged with the colours of the desert and, with their thermal mass, decrease the sudden variations in temperature between day-night, summer-winter, generating a constant interior environment of 23º to 26º C. The courtyards are surrounded by natural elements, earth walls and lattices, creating a pleasant microclimate that allows the flow of the sea breeze.

© Paola Lopez Gonzalez
© Paola Lopez Gonzalez
Section
Section
© Paola Lopez Gonzalez
© Paola Lopez Gonzalez

The architecture of Big Rock is timeless and contemporary. Based on the typical design used in desert areas, it focuses on maintaining a low environmental impact and at the same time remaining sensitive to the local culture, climate and landscape. Traditional materials such as earth, sand, stone, brick and wood join the possibilities of other industrial materials, such as cement and steel, creating an environment that is more adapted to contemporary and local characteristics. Thus, the construction technique of compacted earth is modernized, stabilized and reinforced with 10% cement and steel rods since it is located in an area of high seismic risk. On the other hand, the introduction of these materials allows an improvement in durability and a decrease in maintenance given the exposure of the walls to the elements.

© Paola Lopez Gonzalez
© Paola Lopez Gonzalez
East Elevation
East Elevation
© Paola Lopez Gonzalez
© Paola Lopez Gonzalez

Due to its remote location, the house is electrically self-sufficient, with solar panels that capture and store energy in batteries, providing electricity and hot water.

© Paola Lopez Gonzalez
© Paola Lopez Gonzalez

All native botanical species were respected and used as a design theme to define the boundaries of the construction. Some plants were relocated as if no work had been done in its 10-month duration.

© Paola Lopez Gonzalez
© Paola Lopez Gonzalez

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Big Rock House / FabrikG" [Casa Big Rock / FabrikG] 20 Mar 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/935954/big-rock-house-fabrikg> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.