All
Projects
Products
Events
Competitions

Stenhöga Office Building / Tham & Videgård

Stenhöga Office Building / Tham & Videgård

© Åke Eson Lindman © Åke Eson Lindman © Åke Eson Lindman © Åke Eson Lindman + 20

  • Architect In Charge: Bolle Tham, Martin Videgård
  • Design Team: Ibb Berglund, Axel Theman, Cecilie Holmboe, Eva Johansson, Gustaf Fellenius, Gustav Bergström, Hanna Michelson, Hannes Karlsson, Joacim Wahlström, Jonas Tjäder, Linda Högberg Andersson, Lovisa Roegind, Mia Nygren, Mikael Stenqvist, Mårten Nettelbladt, Per Holmqvist, Rebecca Edwards Mannheimer, Samuel Vilson, Simon Nilsson, Stina Johansson
  • Clients: Humlegården Fastigheter
More Specs Less Specs
© Åke Eson Lindman
© Åke Eson Lindman

Text description provided by the architects. The new office buildings in Solna Strand were developed around the idea that the most sustainable buildings are those which remain in use the longest. Robustness is crucial to longevity, so solid and reliable construction meth­ods are fundamental for a sustainable architecture.

© Åke Eson Lindman
© Åke Eson Lindman
Axonometric
Axonometric
© Åke Eson Lindman
© Åke Eson Lindman

The scale, orientation and materiality of the new buildings were designed as a response to the diverse char­acter of the neighbourhood, a semi-urban context of large scale developments at the edge of the city, where brick buildings from different periods, and of varying sizes, dominate. Dividing each building into three smaller vol­umes provides flexibility of use for the interior and allows proximity to daylight. Subdivision of the plan creates multiple corner rooms with open views oriented to the sun. Exterior spaces at street level are sheltered from the wind. Stepping the building heights creates green roof terraces, a valuable amenity directly accessible from the of­fices in the upper parts of the building. 

© Åke Eson Lindman
© Åke Eson Lindman
Ground floor plan
Ground floor plan
© Åke Eson Lindman
© Åke Eson Lindman

The aim is to provide inviting, dynamic rooms through spatial complexity and rational, state of the art con­struction. Regular, load-bearing frame and facades minimize the need for internal structure, ensuring maximum flexibility of the office layout. The deep floorplans and compact volumes produce high overall energy efficiency. Generous windows ensure plenty of daylight into each floor level, while the in-situ brick facade lend the new buildings a timeless character that relate to the carefully made brick architecture of the nearby train depots. At street level, there are additional locations for entrances where shops, showrooms, restaurants and other public functions may be established in over time.

© Åke Eson Lindman
© Åke Eson Lindman

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Solna, Sweden

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Stenhöga Office Building / Tham & Videgård" 23 Mar 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/935584/stenhoga-office-building-tham-and-videgard/> ISSN 0719-8884
© Åke Eson Lindman

Stenhöga 瑞典可持续办公楼 / Tham & Videgård

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.