Renovation of House Huayangli / JWJZ ARCHITECTURE

Renovation of House Huayangli / JWJZ ARCHITECTURE
© Tianzhou Yang
© Tianzhou Yang

© Tianzhou Yang © Tianzhou Yang © Tianzhou Yang © Tianzhou Yang + 27

  • Lead Architects: Zhenyu Cao
  • Design Team: Zhenyu Cao,Tian Zhao
  • Structural Consultants: Zhun Zhang, Xiaofeng Tang, Liuhua Miao
  • Window Systems Design Development And Construction: Jeff Yang and Hao Jiang team
More Specs Less Specs
© Tianzhou Yang
© Tianzhou Yang

Text description provided by the architects. The project is located at the northernmost end of Pingjiang Road in Suzhou, along a river which is on the northern side, and with ancient architecture, such as the Humble Administrator Garden and the Lion Forest Garden, as well as the modern architecture of Suzhou Museum within a radius of 500 meters. While boasting an excellent location, it is also restricted by the need for the protection of the ancient city, so the renovation must be carried out according to the principle of basically retaining the appearance of the residence. The original brick-concrete residence, which was built in 2008, was a typical traditional building in Suzhou, with white walls and black tiles and several inner courtyards.

© Tianzhou Yang
© Tianzhou Yang
Courtesy of JWJZ ARCHITECTURE
Courtesy of JWJZ ARCHITECTURE
© Tianzhou Yang
© Tianzhou Yang

An indoor view of the outdoor scenery and a fusion between nature and the interior: The boundary between the inside and the outside is blurred by a large indoor reflection of the outdoor courtyard landscapes and surrounding streets, so that it fuses with the natural atmosphere. Using the technique of ‘view borrowing’ in traditional gardens as a reference point, all inner courtyards and balconies have been retained and utilised, and windows have been renovated systematically, in order to successfully introduce inner courtyard landscapes and outside streets into the indoor space. As a result, this space is made bright and spacious with enough natural light, while, at the same time, blended with the natural surroundings relating to the different scenes visible through the windows.

© Tianzhou Yang
© Tianzhou Yang
© Tianzhou Yang
© Tianzhou Yang

An attempt to accommodate three generations: In consideration of both the older generation’s lifestyle and a space for growing children, the functionality of the public space has been maximised. The public space is a focal point; functionality has been optimised; space for bedrooms has been reduced; scope for movement has been increased, so as to improve, encourage and emphasise communication among several generations, and make relations among family members healthier and more harmonious.

© Tianzhou Yang
© Tianzhou Yang

Functionality has been sorted and revised. Functional spaces are connected by traffic spaces in the form of ‘lanes’, so that each floor has zones for resting together with corresponding window scenes. At the same time, with consideration for the climate, the ‘lanes’ are also natural air ducts. On the first floor there is a large living room extending from the southern end to the northern end, an open kitchen with a storeroom, and a laundry at the entrance. The large living room, which extends from south to north, provides a major space for activities, such as dining, entertainment, relaxation, learning and a place where children can play, and have parties and exhibitions. On the second floor there is a major living space, consisting of three bedrooms with toilets and an outdoor public balcony. On the third floor there are two bedrooms for growing children and an outdoor balcony.

© Tianzhou Yang
© Tianzhou Yang

Whether in modern architecture or in Eastern and Western classic architecture, windows are one of the key elements that embody architectural features and even local cultural features. Open picture windows, as seen in traditional residences with courtyards in regions south of the Yangtze River, and walls of gardens, are important local cultural features. The windows in the project have been designed to make use of features, such as spatial extension and the framing of picture windows.

© Tianzhou Yang
© Tianzhou Yang

In this project, the window system has been renovated and upgraded whilst still retaining the appearance of the building. This includes a newly designed and customised aluminium alloy window system, double-glazed low-E glass, and frameless design to reduce the space occupied by the frames, so as to make indoor and outdoor spaces better able to meet their visual design requirements. The indoor space is closely related to the windows. The transparent windows in the public space give the space a good feeling of extension, and the compact bedrooms also do not seem quite so narrow and small because of the bigger windows. Meanwhile, the residents are able to experience a part of nature, which is outside in the city, at any time. A simple and natural technique has been used, in the interior design, to give play to the natural properties of all the materials, and highlight the features and functional thought behind the spaces, and control costs.

© Tianzhou Yang
© Tianzhou Yang
© Tianzhou Yang
© Tianzhou Yang

Structural measures mainly include the reinforcement of structural columns and beams on the first floor, and the load reduction of the second and third floors, and decorations, which have been combined with the original brick-concrete structure to create the concrete frame structure on the first floor. On the first floor of the residence, a floor heating system has been used, and interior thermal insulation has been applied to the eastern and western outer walls and to the roof of the top floor, in order to reduce energy consumption.

© Tianzhou Yang
© Tianzhou Yang
© Tianzhou Yang
© Tianzhou Yang

Similar to the improvement of urban life, services and culture in the ancient city of Suzhou through current hardware upgrading and renovation, it is hoped that this renovation can combine modern and traditional architectural elements, and residents can be motivated to adapt to its purity and nature, and feel the changes that the renovation has brought, and enjoy a comfortable and happy life.

© Tianzhou Yang
© Tianzhou Yang

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Renovation of House Huayangli / JWJZ ARCHITECTURE" 24 Mar 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/935569/renovation-of-house-huayangli-jwjz-architecture/> ISSN 0719-8884
© Tianzhou Yang

华阳里住宅改造 / 上海及物建筑设计工作室

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.