We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Lantern House / Timmins+Whyte Architects

Lantern House / Timmins+Whyte Architects
© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

© Peter Bennetts© Peter Bennetts© Peter Bennetts© Peter Bennetts+ 27

North Melbourne, Australia
More SpecsLess Specs
© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

Text description provided by the architects. A small footprint housing an open plan living space can be challenging to avoid cramped functions. Our clients wanted to live, cook, gather, and lounge, read and socialise in one sunny externally connected space. In order to give the functions definition, ceiling volumes and textures were utilized to create zones. A double-height void space connects the landscaped spaces to the east and west both visually and physically, and a balcony area becomes a part of the space to read or converse. The scale of the void is grand as the original heritage-listed part of the house at the front. But unlike its Victorian, heavy dark street address the extension is a light, bright breathing space of calm.⠀

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts
Floor plans
Floor plans
© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

Lantern house extension is passively cooled in summer with the use of openable skylights, fans and louvred windows on the ground floor. The extension has been designed to play with light, it allows the space to bathe in it, or retreat from it through the remotely controlled blinds on the upper-level expanses of glass. The project incorporates a large water bladder under the front verandah to water the gardens and solar panels on the roof for energy.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

A shell has been formed with Matte white Colorbond cladding on a lightweight timber structure to protect the honey-colored local timber interior linings, windows, and doors from the weather.⠀

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

The house is a series of choreographed spaces with views to the outside from every angle. There is a sense of calm, like being at a day spa. It feels soft, it feels light and unfussy. The main living and kitchen now feel part of the whole site and will evolve and change with seasons as the garden grows.⠀

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Lantern House / Timmins+Whyte Architects" 13 Mar 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/935497/lantern-house-timmins-plus-whyte-architects> ISSN 0719-8884
© Peter Bennetts

墨尔本灯笼屋 / Timmins+Whyte Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.