We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Herald Garden Studio / Parsonson Architects

Herald Garden Studio / Parsonson Architects
© Paul McCredie
© Paul McCredie

© Paul McCredie© Paul McCredie© Paul McCredie© Paul McCredie+ 27

  • Area Area of this architecture project Area:  172
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Paul McCredie
  • Lead Architects: Gerald Parsonson, Craig Burt, Maximilien Tisserand, Amelia Hoult
More SpecsLess Specs
© Paul McCredie
© Paul McCredie

Text description provided by the architects. This small, standalone structure sits at the Southern end of a 243m2 property in Berhampore. The existing house is a compact two-bedroom Victorian cottage and is occupied by a couple and their two young sons. Space in the house is at a premium, increasingly so as the boys grow older. The new Studio is designed to provide flexible additional space such as catering for children’s play, as a place for a peaceful retreat, study or overflow accommodation. Whilst it is separate from the house at the end of the rear yard, it is visually connected and linked by sheltered outdoor space.

© Paul McCredie
© Paul McCredie
Floor plans
Floor plans
© Paul McCredie
© Paul McCredie

The main space of the Studio faces North, with a bathroom and storage area at the rear and a mezzanine sleeping / play/storage area above. The Studio sits above the ground on timber piles, with a deck extending northwards back towards the house. The deck is cut around an existing olive tree on the Westside. 

© Paul McCredie
© Paul McCredie
© Paul McCredie
© Paul McCredie

Both the deck, pergola, and the main interior space have been conceived as one triangulated structure, stitching together the spaces and reinforcing the interior-exterior connection, while relating to the delicacy of the surrounding vegetation. Materials are unadorned, raw and but carefully assembled.

© Paul McCredie
© Paul McCredie

Sustainability. This project is an example of an urban infill on a tiny scale, allowing a family to live on a small property close to the city without having to move to suburbia. The structure and internal linings are made from entirely wood. Linings are zero formaldehyde ‘Strandboard’ finished in natural WOCA oil. The garden studio is a multipurpose space facing north back towards the existing house, with a screening pergola to reduce the higher summer sun.

© Paul McCredie
© Paul McCredie

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Wellington City, Wellington, New Zealand

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Herald Garden Studio / Parsonson Architects" 12 Mar 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/935419/herald-garden-studio-parsonson-architects> ISSN 0719-8884
© Paul McCredie

新西兰先驱花园工作室 / Parsonson Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.