Mitchell Lane House / Robert Young Architects

Mitchell Lane House / Robert Young Architects

© Joshua McHugh © Joshua McHugh © Joshua McHugh © Joshua McHugh + 23

  • Lead Architects: Robert Young
  • Design Team: Greg Tietjen, Marina Tomic
  • Engineering: S.L. Maresca & Associates
  • Landscape Architect: LaGuardia Design Group
  • Landscape Contractor: Summerhill Landscapes, Inc Consultants
  • Interior Design: Damon Liss Design
More Specs Less Specs
© Joshua McHugh
© Joshua McHugh

Text description provided by the architects. In its previous life, this home was a spatially challenged ‘80s specimen known as a “contemporary.” But, while outdated, the house — an arrangement of three barn-like structures — had great bones and flow. So, instead of razing it, we entirely re-imagined and re-created it to appear as though it was built and designed from scratch.

© Joshua McHugh
© Joshua McHugh

In the main house, we rethought every detail. Upstairs, the master bedroom and master bathroom were flipped, with the bedroom moved from the front of the house to the back for privacy. Downstairs, we opened up the space significantly, removing an odd curved balcony to create a more spacious double-height living room, also facing the backyard (which includes a new deck with screened porch, and an all-new pool and small poolhouse located in a separate, gated area).

© Joshua McHugh
© Joshua McHugh
First Floor Plan
First Floor Plan
© Joshua McHugh
© Joshua McHugh

The overall effect is one of seamless indoor-outdoor living that’s great for entertaining — especially in summer — but also kid-friendly (it houses a family of four). Inside, bleached white oak floors and white-painted wood planks lend a breezy, beachy vibe, accented with solid walnut and dark concrete and bronze.

© Joshua McHugh
© Joshua McHugh

The windows — previously an awkward composition of uncoordinated shapes — were reenvisioned to create a look that’s modern and open but not overexposed. In the back of the house, an expansive quadrant of large square windows offers a clean, welcoming aesthetic from the outside and great views from the inside. But in the front (facing the road) the use of windows was pared down for privacy.

© Joshua McHugh
© Joshua McHugh

On the outside, we visually emphasized the simple, iconic barn-like shapes of the three main volumes by using black stained cedar on the “links” between them. The black contrasts and falls into shadow next to the natural cedar, which will weather to a natural silver over time. A swath of the same black cedar announces the entrance as a sleek, modern “welcome portal,” with a sheltering roof over the glass front door.

© Joshua McHugh
© Joshua McHugh
© Joshua McHugh
© Joshua McHugh

Additionally, inside the connector between the main house and family room, we reconfigured the layout to include a side entrance to a new mudroom that connects to the rear of the house as well — increasing the practicality and maximizing the space in a home that’s now truly modern, rather than just contemporary in style.

© Joshua McHugh
© Joshua McHugh

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Mitchell Lane House / Robert Young Architects" 13 Mar 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/935368/mitchell-lane-house-robert-young-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.