We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

DILLON617 Housing / Lorcan O’Herlihy Architects

DILLON617 Housing / Lorcan O’Herlihy Architects

© Paul Vu© Paul Vu© Paul Vu© Paul Vu+ 21

Los Angeles, United States
  • Principal In Charge:Lorcan O'Herlihy
  • Design Team:Yuval Borochov, Geoffrey Sorrell, Nick Hopson, Dana M. Lydon, Cameron Overy
  • Client:CIM Group
  • Civil + Mep Engineering:SY Lee & Associates
  • Shore Engineering:Cefali and Associates
  • City:Los Angeles
More SpecsLess Specs
© Paul Vu
© Paul Vu

Text description provided by the architects. Los Angeles’ Silver Lake neighborhood has transformed in the past two decades from a sleepy Eastside enclave, to one of the city’s most vibrant creative communities. Yet, the majority of its housing stock has remained unchanged since the 1970s. The residential streets comprise a mix of historic homes and mid-century “missing middle” bungalows, duplexes, and fourplexes, that once accommodated its population of urban dwellers. Today, there is a need for much more density. Not only to keep up with demand but to retain a level of affordability in a housing market that has priced-out the majority of artists and ethnic communities responsible for giving the area its unique flair. A new “missing-middle” housing typology has emerged, one that has expanded in scale and placement to the edges of the neighborhoods, along with commercial corridors and busy thoroughfares (where automotive repair shops and warehouses once stood.) With these changes comes a need to bridge these new missing-middle communities to the neighborhoods and streets that they straddle.

© Paul Vu
© Paul Vu
Site plan
Site plan
© Paul Vu
© Paul Vu

Located on a narrow infill lot in Silver Lake, Los Angeles, LOHA’s newest housing project, Dillon617 creatively integrates open, communal space into a dense urban development, bringing essential housing to this growing community.

© Paul Vu
© Paul Vu

The design for Dillon617 is derived from two long bars connected by an exterior walkway and pushed to one side of the property to allocate a significant portion of the site to a landscaped paseo. This gesture creates a dynamic open space
for the residents and brings light and air deeper into the building. Dillon617’s southern bar is pulled apart at each street frontage, opening up the project’s corresponding entrance to frame an intimate moment that allows the building to open and unfold down to the street level.

© Paul Vu
© Paul Vu

The design further articulates this paseo edge by carving away stepped terraces out from the central pinch point. These shared and semi-private terraces take advantage of southern exposure and centralize the common amenities to promote neighborly social interaction. This terracing is mirrored on the northern elevation to break away from the surrounding buildings and align with context. With punched balconies checkered across the long elevations, the design ensures that each unit has access to open space.

Massing diagram
Massing diagram

The dark metal exterior adds an element of contrast by incorporating a bright white inner corridor. This is not only an aesthetic decision, but the reflected natural light in the walkways and units is one of several passively sustainable strategies. The composition of solid metal siding and perforated screens animate the street-facing elevations for a more accessible relationship with the surrounding context, further abetted by the open sidewalk plaza.

© Paul Vu
© Paul Vu

As Los Angeles densifies, the inevitable conflict between multi-unit housing and houses becomes increasingly apparent. By incorporating the types of spaces found in the surrounding neighborhood into a denser building - intimate green spaces, terraced hillsides, and plazas- LOHA’s design has allowed the two disparate typologies to coexist. Dillon617 exemplifies how thoughtful design can help solve urban issues like densification while retaining sensitivity to context.

© Paul Vu
© Paul Vu

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Los Angeles, CA, United States

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "DILLON617 Housing / Lorcan O’Herlihy Architects" 11 Mar 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/935356/dillon617-housing-loha> ISSN 0719-8884
© Paul Vu

DILLON617 洋房公寓,相交的建筑界面 / Lorcan O’Herlihy Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.